Паразитите могат да обитават различни органи на човешкия органи и с години изобщо да не издават своето присъствие.

Същевременно обаче човек най-често оплаква от общо влошено здраве и проблеми с органите, в които са се заселили паразитите.

Човек може с години да се лекува и да не получава никакво подобрение, тъй като обективната причина на влошеното здраве е вредителят, който се е заселил в тялото.

Много хора смятат, че ако си мият ръцете и не се докосват до бездомни животни, са застраховани срещу паразити, но това не е така.

Заразяването е възможно, ако не се мият добре зеленчуците или се яде неизпечено месо и риба, което е особено актуално при сушито, което се превърна в любима храна на много хора.

И при дълго влошено здраве е желателно да се направят изследвания за паразити, за да не се губят време и пари за лечение на несъществуващи заболявания.

Изследване на фецес за определяне на паразити

Ако сте заподозрели наличие на паразити у себе си или при детето, но не знаете какви изследвания да си направите, трябва да се обърнете към личния лекар.

Най-простото и първото изследване, което ще ви предложат е анализът на състава на изпражненията. След като пробите бъдат изпратени в лаборатория, специалистът ще анализира състава и ще направи опит да установи наличието или на паразити или на техни яйца.

Такова изследване позволява определянето на присъствието на няколко вида паразити, като към тях се отнасят:

• Кръгли червеи или нематоди – аскариди, власоглави;
• Трематоди и метили;
• Тении – говежда, кучешка, свинска;

Основен недостатък на такова изследване на паразитите е ниската достоверност, тъй като хелминтите могат да не снасят яйца дълго време или да го правят в определени моменти, когато е размножителният им период.

И проби за такова изследване се дават по 3 пъти, но и тогава не може да се гарантира 100% точност.

Освен изследването на състава на изпражненията с цел откриване на яйца на хелминти се използва изследването за ентеробиоза, което е предназначено за откриване на яйца на острици, както в изпражненията, така и в кожните гънки около аналното отвърстие.

За да бъде такова изследване максимално информативно, то се провежда няколко пъти с интервал от няколко дни.

Изследване на кръвта за паразити

Достатъчно ефективен и съвременен метод за установяване на паразити е имуноензимния анализ или ИЕА. Този метод на изследване позволява определянето на антитела и антигени към паразити в кръвните проби.

Антигените – това са самите паразити и техните части, а също и продукти от тяхната жизнена дейност, а антителата – това са белтъци имуноглобулини, които организмът образува за борба с антигените.

Този метод позволява откриването на най-различни паразити в човешкия организъм.

Основното предимство на изследването на кръвта за паразити е възможността за тяхното установяване в организма в ранен стадий от инвазията, когато са много малко, и при изследване на изпражнения техни яйца няма да бъдат открити.

Даването на проби за изследването по метода ИЕА е много просто, за тази цел е необходима кръв от вената.

Резултатите излизат за период от 1 до 9 дни, достоверността им е 90%. Основното предимство на изследването на кръвта за паразити е възможността за тяхното установяване в организма на ранен стадий.