Как човешкия организъм може да бъде принуден да регенерира органите си

Мария
Написана от Мария март 15, 2015 10:44

Как човешкия организъм може да бъде принуден да регенерира органите си

Акценти:

  • Процес на регенерация
  • Създаване на нови органи
  • Отключване на процес на регенерация

Свързани:

Това, че на човек не може да му порасне нова ръка, бъбрек или какъвто и да е друг орган, който да замени загубения – е само досадно недоразумение, което може да се коригира…

Във всяка наша клетка се съдържа абсолютно всичката информация за целия наш организъм. На този фундаментален принцип се основава и клонирането, и генното инженерство, както и много други полезни високи биотехнологии.

И същият принцип може да се използва, за да се принуди организмът да „произведе“ нови органи. Майкъл Ливайн, професор в университета Тъфтс в Бостън е убеден, че няма нищо невъзможно в това в необходимия момент да се стимулира регенерацията на увредените или загубените части на тялото.

Той и колегите му вече повече от 20 години експериментират върху сигналите, които управляват регенерацията върху животни и през изминалата година започнали работа с мишки, тоест с бозайници – наши близки родственици.

Вътре в тялото на човека непрекъснато протичат милиони „преговори“ на всички нива – органи, тъкани, клетки и между компонентите вътре в клетката,те обменят информация един с друг.

Смилането и абсорбцията на храната, смъртта на старите и поява на нови клетки – всички процеси без изключения протичат в резултат на предаване на сигнали, било то на нервен импулс, освобождаването на хормони и други сигнални молекули.

За да отключим процесът на регенерация на краката или на очите, е необходимо да разберем „езика“ за обмен на информация между клетките и да се научим да говорим на него, отключвайки нужния ни процес. От всички езици на които „се договарят“ клетките Левин избрал най-екзотичният – езикът на електрохимичните импулси.

Наскоро проведено интервю с учения за неговата работа, дава яснота кога според него биха могли разработките му да навлязат в клиничната практика.

Кога за първи път ви дойде на ум, че в човешкия организъм може да се отключи процесът на регенерация?

– Аз не съм първия, който е измислил това. Регенерацията се среща при много видове. При обезглавения плосък червей израства нова глава с пълноценен мозък.

Поповата лъжичка е в състояние да възстановява своята опашка. Дори някои бозайници могат това – например, елените сменят рогата си и им израстват нови нерви, кости и кожа на мястото.

Защо при човека черният дроб е способен да се регенерира, а другите тъкани не?

– Това никой не знае. Между впрочем това не е съвсем така – при хората например до 11-годишна възраст се съхранява способността да се възстановяват краищата на палците – кожа, мускули с нерви, кост и дори нокти израстват в обикновената си форма.

При нас постоянно се регенерира епителът, лигавицата на червата. Но никой не знае защо черният дроб се възстановява, а другите органи не.
Израстването на нови крайници изглежда вече съвсем като научна фантастика.

Защо вие сте уверен, че това наистина е възможно?

– На тези неща аз гледам като инженер – в природата е разрешено всичко, което не е забранено от някакъв конкретен физически закон.

Ако при саламандрите могат да израстват отново сложни органи като крайници или очи и ако по време на ембрионалните си развитие при човека се формират цели органи и системи от един зародиш, това означа, че човешкият организъм трябва да бъде способен и на регенерация, необходима му е помощ по специален начин.

Как човешкия организъм може да бъде принуден да регенерира органите си
4.4 (88.65%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 15, 2015 10:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи