Как да не допуснем детето ни да затлъстее

Калина
Написана от Калина февруари 15, 2015 09:42

Как да не допуснем детето ни да затлъстее

Акценти:

  • Как да предпазим децата от излишни килограми?
  • Какво да ядат затлъстелите деца?
  • Помага ли физическата активност срещу затлъстяване?

Свързани:

Баланс е ключовата дума за поддържането на здравословно тегло от вашето дете. Балансът на калориите, които детето приема с храната и напитките и редовната физическа активност са ключът към нормалния растеж.

Наднорменото тегло и затлъстяването при деца и тийнейджъри е световен проблем. Основна мярка е да се намали темпът на наддаване на тегло, за да бъде позволен, в същото време, нормалният растеж и развитие. И все пак, не поставяйте детето си на диета за намаляване на теглото без да се консултирате с вашия лекар.

Ето и няколко съвета за родители, които искат децата им да растат здрави без излишни килограми.

1. Балансиране на калориите

Помогнете на децата си да развият здравословни хранителни навици. Предлагайте им питателна храна и закуски с подходящ брой калории.

Можете да им помогнете да развият здравословни хранителни навици, като приготвяте любимите им ястия по по-здравословен начин и чрез намаляване на калориите, на които са богати кулинарните изкушения.

Насърчавайте здравословни хранителни навици. Малките промени могат да доведат до огромен успех!
Осигурете достатъчно зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти. Включете нискомаслено или обезмаслено мляко или млечни продукти.

Избирайте постни меса, птици, риба, леща и боб, които са богати на протеин. Сервирайте не големи порции и насърчавайте членовете на вашето семейство да пият много вода.

Ограничете подсладените напитки, захарта, солта и наситените мазнини.

Направете любимите си ястия здравословни. Някои от любимите рецепти могат да бъдат по-полезни само с няколко промени. Можете да опитате да сготвите някои нови здравословни ястия, които също да станат любими на вашите деца.

2. Сервирайте лакомства в ограничени количества

Махнете от менюто на децата изкушенията, богати на калории. Може да им предлагате лакомства, но в умерени количества, с ограничено съдържание на мазнини и захар.

Избягването на солените закуски също може да помогне на децата ви да развият здравословни хранителни навици. Това са примери за лесни за приготвяне вкусни и полезни неща, с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на захар, които съдържат максимум 100 калории:

1 средна ябълка
1 среден банан
1 чаша боровинки
1 чаша грозде
1 чаша моркови, броколи, или чушки с 2 супени лъжици хумус

3. Научете децата си да спортуват

Помогнете на децата си да разберат ползите от физическото натоварване. Научете ги, че физическата активност има много полезни за здравето ефекти, като:

Укрепване на костите
Намаляване на кръвното налягане
Намаляване на стреса и тревожността
Повишаване на самочувствието
Подпомага регулирането на теглото

Помогне на децата си да останат активни. Децата и тийнейджърите трябва да участват в най-малко 60 минути умерена интензивност на физическа активност през повечето дни от седмицата, а дори и всеки ден, ако е възможно.

Можете да им дадете един чудесен пример! Започнете да добавяте физическа активност в собственото си ежедневие и насърчете детето си да се присъедини към вас. Някои примери на умерено-интензивна физическа активност, включват:

Бързо ходене
Игра на гоненица
Скачането на въже
Игра на футбол
Плуване
Танци

Намалете времето на заседнал начин на живот. Няма проблем да отделите „тихо време“, което децата да посветят на четене и писане на домашни, но ограничете до два часа на ден времето, в което те гледат телевизия, играят на видео игри или сърфират в интернет.

Американската академия по педиатрия не препоръчва телевизия за деца на възраст между 2 и 12 години. Насърчете децата се да намерят интересни занимания и игри, в които могат да се включат и членовете на семейството.

Достигането и поддържането на подходящо телесно тегло е важно. Затова препоръките, които се фокусират върху малки, но постоянни промени в храненето, могат да работят по-добре, отколкото поредица от краткосрочни промени, които не може да се поддържат.

В лечението на деца с наднормено тегло най-основният акцент трябва да бъде предотвратяването на наддаване на тегло над това, което е подходящо за съответната височина.

Факторите, които гарантират успех са:

Родителите също да се включат в здравословната програма на хранене и физическа активност
Силна социална подкрепа
Редовна физическа активност

Дори и да не видите веднага желаните резултати, не се отказвайте. Изпълнявайте всички препоръки и те ще дойдат рано или късно. Не забравяйте, че влизането на теглото в норма става постепенно.

Как да не допуснем детето ни да затлъстее
4.5 (89.39%) 66 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 15, 2015 09:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи