Как древните славяни са се подготвяли за зачеване на бебе

Мария
Написана от Мария септември 30, 2016 22:57

Как древните славяни са се подготвяли за зачеване на бебе

Акценти:

  • Брачен съюз - плодовит
  • Бременни жени - сватба
  • Ядене - умерено

Свързани:

В нашия век на нанотехнологии програмирането на пола на бъдещото бебе, неговите външни данни, дори характера на талантите вече не изглеждат научна фантастика.

А какво са правели нашите предци, за да им се роди син пълководец или прекрасна дъщеря?

Раждането на дете в далечното минало се е смятало за най-важното събитие в живота на всяко семейство. И за него предците ни са започвали да подготвят своите наследници от самото им детство – също както и за брачния съюз.

На момиченцата обяснявали, че е нужно да се отнасят с уважение към момченцата, тъй като са бъдещите мъже, войни, отци, глава и защитници на рода.

А на момченцата внушавали, че момиченцата ще станат пазителки на домашното огнище и майко.

Често момиченцата били сравнявани с Лада – в славянската митология богиня на младостта, хармонията, красотата, покровителка на брака и любовта, затова трябвало да бъдат почитани като божество.

Още на децата казвали, че изборът на спътник в живота – това е завинаги, и избирайки своя половинка, от която ще се появят деца, човек носи отговорност не само пред себе си лично, но и пред целия свой род.

Славяните предполагали, че е много важно да изберат такова момче или момиче за своето дете, че да се получи здраво потомство.

И защото обикновено родителите търсели невеста на младото си момче. Често невестата се избирала от други места – и това било много правилно от гледна точка на генетиката, тъй като само така може да се изключат близките родствени връзки.

Когато подходящата кандидатура била намирана, родителите на жениха се срещали с тези на невестата, и от тази среща зависело всичко.

Освен материалните въпроси и обсъждането на зестрата, страната на жениха винаги питала, дали е „чиста“ невестата, тъй като от разхайтените жени добро потомство не се очаква.

Ако този етап преминел успешно, се насрочвала дата за запознаване. Младите хора се запознавали един с друг, а роднините на невестата разбирали в какви условия живее предполагаемият мъж.

Важно е било не само да дадат дъщеря си в добър дом, но и каква съдба я очаква. Тъй като това от колко щастлива ще бъде жената, според нашите предци, зависело какви деца ще роди.

В случай че двойката си допаднела, а по-старото поколение успеело да се договори за другите нюанси, тогава „сговорът“ бил направен и започвала подготовка за сватбата, за което се давали поне 2 месеца, за да се опознаят по-добре младите.

В предхристианска България датата на сватбата, а впоследствие датата на зачеване на наследниците се определяла по движението на небесните тела. Знаещите хора определяли най-благоприятното време за тези събития.

Колкото по-изобилно и весело преминела сватбата, толкова според поверията, трябвало да бъде по-добър животът на новото семейство и толкова повече деца щели да се родят.

Затова и при подготовката никой не мислел за икономии.

Прийомите на генното инженерство в древността

Зачеването на здраво бебе с щастлива съдба, от гледна точка, на народните вярвания не било толкова сложно. Най-важното е съблюдаването на някои правила.

За да бъде брачният съюз плодовит, на сватбата се канели бременни жени, обсипвали младите със зърна, слагали на коленете на младата невеста малко бебе и т.н.

Преди зачеването на съпрузите препоръчвали да бъдат умерени в яденето и пиенето, алкохолни напитки строго се забранявали.

Много важно било да се избере правилното време – съпрузите били съветвани да правят секс за зачеване на рода не през нощта, както сега се приема, а при разсъмване или през деня, тъй като през това време Ярило – богът на слънцето дава на бъдещите родители своята животворяща сила.

Как древните славяни са се подготвяли за зачеване на бебе
4.6 (91.49%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 30, 2016 22:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи