Как духовността подпомага оздравяването, а гневът предизвиква тежки заболявания

Мария
Написана от Мария декември 18, 2015 19:15

Как духовността подпомага оздравяването, а гневът предизвиква тежки заболявания

Акценти:

  • Духовност - оздравяване
  • Реакция - стрес
  • Твърдения - отричане

Свързани:

Характерните черти на личността влияят на здравето – правят го крехко и уязвимо или силно.
Все повече медицински изследвания биват посветени на това как вътрешната настройка е свързана с физическото здраве.

Страданията предизвикат рак

Хирургът-онколог, професор от Йелския университет Берни Сигел събрал 57 потвърдени документално случаи на действително чудодейно изцеление от онкологични заболявания – за пациентите било достатъчно да се разделят с обидите и гнева – и болката отстъпвала.

С колегата си се съгласява и немският онколог Райк Хамер, който сам се разболял от рак след смъртта на своя любим син. Тежката болест преобърнала възгледите на лекаря за живота и стигнал до заключението, че причината за заболяването е психологическа травма.

Потвърждение на този факт станал анализът на 15 000 истории за заболявания на хора, страдащи от онкологични заболявания – във всеки от тях имало някакви признаци за преживян много тежък стрес.

Някои лекари категорично отричат подобни твърдения.

В частност, асоциацията на онколозите в Швейцария счита възгледите на Хамер за заблуждение – според тях, болните ще се надяват на собствените си психологически сили и ще търсят помощ твърде късно, когато болестта е в много напреднал стадий и почти нищо няма да може да се направи.

Но няма смисъл да отричаме, че разбирането на психологическата компонента на заболяването подпомага традиционното лечение. Психозите и психотерапевтите вече са част от екипите на много болници и клиники, в които се лекуват онкологични заболявания, а разговорът с пациента постепенно се превръща в част от лечението.

Лъжата предизвиква мигрена

Специалистите от Американската психологическа асоциация през 2012-та година провели мащабен експеримент, потвърждаващ пряката връзка между честността и здравето.

В изследването вземат участие 110 души на възраст от 18 до 71 години, които в продължение на 10 седмици редовно били тествани на детектора на лъжата и изследвани.

Резултатите се оказали впечатляващи – хората, които лъгали, започнали да боледуват

Между впрочем, те се оплаквали както от влошаване на физическото здраве – най-често болки в гърлото и мигрена, така и от загуба на душевно равновесие – участващите в експеримента били тъжни и тревожни. Веднага щом започвали да лъжат по-малко и тяхното физическо и психологическо здраве се подобрявало.

Отстъпчивите хора боледуват по-рядко

Гневът, без значение дали се дължи на справедливо или не толкова възмущение, е способен в буквален смисъл да разболее човека.

Неотдавнашно изследване проведено в университета на щата Канзас демонстрирало връзката между заболяванията и времето, което е необходимо, за да си дойде човек на себе си след преживян силен стрес или огромен скандал или конфликт.

Казано накратко, колкото по-дълго яростта не ви напуска, толкова по-големи шансовете ви да се разболеете.

Избухливите и емоционалните хора, но същевременно и отстъпчиви, боледуват по-рядко

И интензивността на реакцията на ситуацията няма особено значение и затова, когато за пореден път реагираме на нещо неприятно, следва да имаме предвид, че за околните наблюдението на тази реакция – също е стрес, а това води – сами знаете до какво.

Духовността подпомага оздравяването

Вярата в Бог, независимо от изповядваната религия прави човек по-здрав – такива са резултатите от изследването на специалистите на Университета на Мисури.

В изследването били анализирани резултатите от 3 проучвания сред представителите на 5-те основни вероизповедания в САЩ, които разказвали за своето физическо и психическо здраве.

Духовността работи като една от чертите на личността на човека. Колкото е по-висока, толкова по-малко е егоцентризма, концентрирането върху себе си, и още повече – усещането за единство на собствените сили с Вселената. И степента на въвличане в религиозната дейност не играе роля.

Как духовността подпомага оздравяването, а гневът предизвиква тежки заболявания
4.6 (91.61%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 18, 2015 19:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи