Характерните черти на личността влияят на здравето – правят го крехко и уязвимо или силно.
Все повече медицински изследвания биват посветени на това как вътрешната настройка е свързана с физическото здраве.

Страданията предизвикат рак

Хирургът-онколог, професор от Йелския университет Берни Сигел събрал 57 потвърдени документално случаи на действително чудодейно изцеление от онкологични заболявания – за пациентите било достатъчно да се разделят с обидите и гнева – и болката отстъпвала.

С колегата си се съгласява и немският онколог Райк Хамер, който сам се разболял от рак след смъртта на своя любим син. Тежката болест преобърнала възгледите на лекаря за живота и стигнал до заключението, че причината за заболяването е психологическа травма.

Потвърждение на този факт станал анализът на 15 000 истории за заболявания на хора, страдащи от онкологични заболявания – във всеки от тях имало някакви признаци за преживян много тежък стрес.

Някои лекари категорично отричат подобни твърдения.

В частност, асоциацията на онколозите в Швейцария счита възгледите на Хамер за заблуждение – според тях, болните ще се надяват на собствените си психологически сили и ще търсят помощ твърде късно, когато болестта е в много напреднал стадий и почти нищо няма да може да се направи.

Но няма смисъл да отричаме, че разбирането на психологическата компонента на заболяването подпомага традиционното лечение. Психозите и психотерапевтите вече са част от екипите на много болници и клиники, в които се лекуват онкологични заболявания, а разговорът с пациента постепенно се превръща в част от лечението.

Лъжата предизвиква мигрена

Специалистите от Американската психологическа асоциация през 2012-та година провели мащабен експеримент, потвърждаващ пряката връзка между честността и здравето.

В изследването вземат участие 110 души на възраст от 18 до 71 години, които в продължение на 10 седмици редовно били тествани на детектора на лъжата и изследвани.

Резултатите се оказали впечатляващи – хората, които лъгали, започнали да боледуват

Между впрочем, те се оплаквали както от влошаване на физическото здраве – най-често болки в гърлото и мигрена, така и от загуба на душевно равновесие – участващите в експеримента били тъжни и тревожни. Веднага щом започвали да лъжат по-малко и тяхното физическо и психологическо здраве се подобрявало.

Отстъпчивите хора боледуват по-рядко

Гневът, без значение дали се дължи на справедливо или не толкова възмущение, е способен в буквален смисъл да разболее човека.

Неотдавнашно изследване проведено в университета на щата Канзас демонстрирало връзката между заболяванията и времето, което е необходимо, за да си дойде човек на себе си след преживян силен стрес или огромен скандал или конфликт.

Казано накратко, колкото по-дълго яростта не ви напуска, толкова по-големи шансовете ви да се разболеете.

Избухливите и емоционалните хора, но същевременно и отстъпчиви, боледуват по-рядко

И интензивността на реакцията на ситуацията няма особено значение и затова, когато за пореден път реагираме на нещо неприятно, следва да имаме предвид, че за околните наблюдението на тази реакция – също е стрес, а това води – сами знаете до какво.

Духовността подпомага оздравяването

Вярата в Бог, независимо от изповядваната религия прави човек по-здрав – такива са резултатите от изследването на специалистите на Университета на Мисури.

В изследването били анализирани резултатите от 3 проучвания сред представителите на 5-те основни вероизповедания в САЩ, които разказвали за своето физическо и психическо здраве.

Духовността работи като една от чертите на личността на човека. Колкото е по-висока, толкова по-малко е егоцентризма, концентрирането върху себе си, и още повече – усещането за единство на собствените сили с Вселената. И степента на въвличане в религиозната дейност не играе роля.