Когато човек, който работи твърде много, развие сериозно заболяване, например инсулт, се казва, че е прегорял в работата, и както показва ново изследване, това съответства на научните данни.

Разбира се човек не прегаря в буквалния смисъл, но прекомерно продължителният работен ден всъщност само увеличава неговите шансове за развитие на някои сърдечно-съдови заболявания.

Продължителността на работния ден е свързана с риск от развитие на инсулт и исхемична болест на сърцето

Интернет изданието на известно американско медицинско списание разказва за изследване, в което 55 и повече работни часове в седмицата се асоциират с по-висок – до 33% риск от развитие на инсулт и с по-скромен – 13% - от възникване на исхемична болест на сърцето, в сравнение с стандартните 35-40 работни часа седмично.

Това било едно от най-големите изследвания, които някога са били провеждани в тази област, тъй като в научната разработка участвали повече от 600 хиляди души.

Заключенията на учените са тревожни за хората, които работят много

Изследователите анализирали данни от 25 научноизследователски работи, в които участвали над 600 хиляди мъже и жени от Европа, САЩ и Австралия. Всички участници се намирали под наблюдение средно по 8.5 години.

Анализът показал, че при хората , които се трудят 55 и повече часа седмично, рискът от възникване на исхемична болест на сърцето бил с 13% по-висок в сравнение с тези, които се трудят на работното си място 35-40 часа седмично.

Тези асоциации били достоверни дори и след като били отчитани такива рискови фактори като възраст, пол и социално-икономически статус.

От анализа на данните от 17 изследвания с участието на почти 529 хиляди мъже и жени, чието здравословно състояние било наблюдавано средно по 7.2 години, се установило, че хората, които се трудели 55 или повече часа седмично, имали с 1.3 пъти повече висока вероятност от развитие на инсулт в сравнение с тези, които работели стандартно количество часове.

Тази асоциация оставала практически неизменна дори и след като учените взели под внимание нездравословното поведение като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и недостатъчна физическа активност, а също и стандартните фактори, за които е прието да се смята, че повишават риска от сърдечно-съдови патологии и включват високо кръвно налягане и високи нива на холестерола.

Важно е също така да се отбележи, че изследователите установили, че колкото по-продължителен е работния ден на човека, толкова по-големи индивидуалните му шансове за развитие на инсулт.

Например, в сравнение с хората, които работят стандартно количество часове, за тези, които работят от 41 до 48 часа рисковите от инсулт са повишени с 10%, а за тези, които прекарват на работното си място – от 49 до 54 часа седмично, вероятността от възникване на опасното състояние е с 27% повишена.

Макар и учените да смятат, че причинно-следствените механизми на тези взаимовръзки е необходимо да се проучат по-задълбочено, те все пак предполагат, че моделът на поведение, увеличаващ риска от влошаване на здравето, обхващащ липсата на физическа активност и високото ниво на употреба на алкохол, а също и повтарящите се инициирани реакции на стрес, могат още повече да увеличат шансовете от възникване на инсулт.

Но въпреки съществуващото законодателство за ограничаване на продължителността на работното време – до 40 часа седмично, много хора работят по-дълго, в повечето случаи принудени от тежката икономическа ситуация в страната и недостатъчните доходи за изхранването на семействата.