Как е важно да се държите при терористичен акт

Мария
Написана от Мария ноември 16, 2015 16:11

Как е важно да се държите при терористичен акт

Акценти:

  • Предупреждения - предварителни
  • Говорене - спокоен тон
  • Терористи - жертви

Свързани:

Всеки човек по стечение на обстоятелствата може да се окаже да стане жертва на терористи.

Като е възможно да се стремят да постигнат политически цели, например натиск върху управляващите да прекратят провеждането на военна операция в чужбина, получаване на откуп.

Във всеки случай вашият живот може да стане предмет на договорка за терористите. Но най-опасните са терористичните актове, при които техните извършители стрелят по невинни граждани, без да имат никакви искания или по-лошо – да са камикадзета.

Обикновено в такива случаи целта на терористите е всяване на смут и страх в цялото общество. 2-та терористични акта във френската столица имаха точно такава цел – всяване на смут и предизвикване на паника не само в Париж и в цяла Франция, а и в цяла Европа.

Обикновено при подобни внезапни терористични актове властите и по-специално службите по сигурността са абсолютно безсилни.

Типичен пример за това е въвеждането на най-строгите закони за следене и подслушване във Франция след първия терористичен акт през тази година, която реакция отстрана на властите се оказала абсолютно безсмислена и контрапродуктивна, тъй като по този начин се ограничават правата и свободите на огражданите, в името на по-голяма обществена сигурност.

И все пак какво препоръчват експертите по сигурността, ако попаднем в такава ситуация. И така…

За терористичен акт човек не може да се подготви, затова е необходимо винаги да бъде готов за него.

Терористите избират обикновено за своите нападения известни и забележими цели, например големи градове, международни летища, места за провеждане на големи международни мероприятия – в случая един от терористичните актове беше осъществен точно на такова място – стадион, на който се провеждаше международна футболна среща, международни курорти и т.н.

Но като цяло големите градове винаги са рисковани от гледна на възможността за реализиране на терористичен акт. Най-малкото в тях живее много голямо разнообразие от етноси.

България отчасти остава по-безопасно място, но все пак поради притока на нелегални емигранти през последната година, ситуацията доста се промени и затова трябва да бъдем по-бдителни, макар и това да не е особено възможно, тъй като е много вероятно човек да се подаде на паниката и постоянно да изпитва силен стрес, че може да загуби живота си,излизайки на улицата, което най-малкото се отразява неблагоприятно на психичното състояние.

Но е важно да бъдете внимателно, когато се намирате на оживени места. Терористите действат внезапно и обикновено без предварителни предупреждения.

Винаги, абсолютно винаги се информирайте къде се намират резервните изходи от помещенията.

Предварително обмисляйте как ще напуснете сградата, ако в нея се случаи терористичен акт или попаднете в ситуация, която представлява опасност за живота ви.

Никога не се опитвайте да напуснете горяща сграда през асансьора, тъй като механизмът му лесно може да бъде повреден.
Ако сте се оказали заложник:

• Колкото е възможно по-бързо се вземете в ръце, успокойте се и не се паникьосвайте;
• Подгответе се физически, емоционално и морално за трудно изпитание;
• Говорете със спокоен тон на гласа. Избягвайте предизвикващия и враждебен тон;
• Не допускайте действия, които могат да предизвикат терористите към употреба на оръжие, което да доведе до човешки жертви – не бягайте, не се хвърляйте върху атентаторите, не се опитвайте да се борите с тях или да пък да правите опити да им отнемете оръжието, не се опитвайте да се помирите с терориста, да го уговаряте, да го умолявате или пък да предизвиквате със сълзи неговата доброта.

Как е важно да се държите при терористичен акт
4.4 (88.86%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 16, 2015 16:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи