Как писането на текстове влияе на работата на мозъка

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2015 23:20

Как писането на текстове влияе на работата на мозъка

Акценти:

  • Имунни клетки - писане
  • Словесно общуване - тема
  • Писане на ръка - полезно

Свързани:

Писането на текстове, особено на ръка, подобрява мозъчната функция, увеличава интелекта и паметта, помага за решаването на проблеми и за намирането на нови идеи.

Защо писмото е толкова полезно и как да получите всички негови предимства?

Какво усещате, след като прекарали няколко часа в писане на текст, статия, нова глава? Ако се чувствате отпочинали, пълни с енергия или дори по-вдъхновени, отколкото в началото, вие не сте сами.

Множество хора твърдят, че писмото влияе на това как се чувстват как мислят и как гледат на различните неща. И истината е, че написването на текстове влияе на мозък много повече, отколкото ни изглежда. И нека да разберем как именно.

Писмото подобрява паметта

Случвало ли ви се е да си записвате списък със задачи или телефонен номер, а когато е необходимо да позвъните някъде или да направите нещо се оказва, че отлично помните това и няма нужда да си записвате?

Това не е случайно. Когато си записвате нещо, задействате група клетки във височинния дял, известен като ретикуларна активираща система. В резултат вашият мозък увеличава концентрацията върху записваната информация.

Клишетата спират развитието

Чели ли сте някога текст, който почти изцяло се състои от клишета? В такива моменти изглежда, че мозъкът съвсем се е изключил.

В това има известна истина. Четенето и писането на клишета намаляват възможностите на вашия мозък, като това не се отнася до визуалните елементи и метафорите. Така че постарайте да избягвате клишетата по време на писане.

Воденето на дневник подобрява здравето

Някои от нас си водят дневник, за да си записват всичко, което им се е случило през деня, да изхвърлят на хартия всички свои емоции и преживявания и да запазят идеите за бъдещето.

Ние знаем, че воденето на дневник спомага за справянето с неприятните събития, за преживяването на огорчението и стреса, но всъщност предимствата на воденето на дневник са много по-значителни.

Изследователи от Тексаския университет установили, че воденето на дневник способства за усиленото образуване на Т-лимфоцити. Това са имунните клетки, които помагат на организма за справянето с инфекциите.

Има и научни доказателства, че воденето на дневник развива дясното полукълбо на мозъка. А как тогава дясното полукълбо е отговорно за творческите способности? Когато лявото полукълбо е заето с работа, се активира дясното и създава нещо креативно, фантастично и чувствено.

Влияние на писмото върху интелекта

Не е възможно да се говори за писането и да не се спомене, че това занятие ви прави по-умни. Написването на текстове увеличава яснотата на ума така, както никога не го прави словесното общуване.

Писането по някаква тема изисква по-задълбочено разбиране, отколкото ако се води разговор по нея. Преди да напишете нещо е необходимо да размислите, да подредите мислите си и едва след това да превърнете внимателно обработената информация в текст.

Ако сте писател, вероятно имате впечатляващ речников запас. Можете да благодарите за това на своето занятие. В процеса на написването на текстове ние забелязваме, че думите и фразите, които използваме са еднакви, това ни кара да търсим все нови и нови такива.

Премахнете клавиатурата

Физическият акт на написването – с ръка върху хартия, задейства вашият мозък по 3 различни начина. Вие използвате фината моторика, за да вземете химикалката и да пишете, вашият мозък работи, разпознавайки линиите и формите, създаващи всяка буква и вие осъзнавате всяка дума, сформирана в мозъка.

Как писането на текстове влияе на работата на мозъка
4.5 (90.18%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2015 23:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи