Каква е вредата от „модерните“ технологии

Калина
Написана от Калина януари 29, 2015 18:19

Каква е вредата от „модерните“ технологии

Акценти:

  • Вреди ли продължителното стоене пред екрана на вашето зрение?
  • Какви са последиците след непрекъснатото наблюдаване на синята светлина?
  • Как да избегнем увреждания при работа с компютър?

Свързани:

Не се чувствайте самотни, ако очите ви са сухи, раздразнени, уморени или извън фокус в момента, вие не сте единствени.

Тези симптоми, заедно с болката в главата, врата и гърба тормозят  много хора в днешно време. Почти 95% от американците са изложени на риск от уникалното за нашата модерна епоха „цифрово напрежение в очите”.

Виновникът за тези очни проблеми – неудобни в краткосрочен план и потенциално опасни в дългосрочен, е продължителността на времето, което всички ние прекарваме, вторачени в екраните. Синята светлина на тези екрани влияе върху очите ни.

Прекарването на повече от два часа на ден пред монитора води до риск от проблеми с очите. Американската резиденция прави проучване, в което участват 9749 представители на САЩ, за да се разбере колко време прекарват пред компютрите. Те установиха, че повечето от хората са пред екраните през почти цялото си време.

В доклада се констатира, че около 30% от възрастните прекарват девет часа на ден пред своите телевизори, компютри, смартфони, таблети или други устройства. Повече от 60% прекарват повече от пет часа, а близо 95% повече от два часа на ден.

Около 25% от децата прекарват повече от три часа на ден пред екрана. Те са по-податливи към увреждане на очите в дългосрочен план от възрастните хора и поради тази причина, трябва да им се обърне специално внимание.

Екраните на нашите устройства излъчват синя светлина, защото тя е толкова ярка, че може да се вижда и в тъмно помещение, и на слънчева светлина.

Продължителното вглеждане в екраните води до така наречения синдром на компютърното зрение. Почти всички хора могат да се оплачат от сухота, сърбеж или замъгленост в очите при ежедневната употреба на вредните устройства.

Но ние сега започваме да изучаваме по-дългосрочните последици за синята светлина, защото те са по-страшни.

Синята светлина достига далеч в ретината, което впоследствие да доведе до повреди и проблеми със зрението. Тя е най-често срещаната причина за тези проблеми, защото често сме подложени на този вид светлина.

Освен това има някои изследвания, които гласят че непрекъснатото усвояване на синя светлина в продължение на дълги периоди от време, особено в по-големи от нормалните дневни дози, може потенциално да доведе увреждане, причиняващо дегенерация на макулата и катаракта.

За съжаление за много от нас, избягването на компютърната дейност е невъзможно, защото тя е част от нашата работа и ежедневие. Но има някои неща, които можем да направим за да се намали напрежението в очите ни.

Ето няколко съвета как можем да намалим това напрежение:

1) Когато се взирате в екрана, вие забравяте да мигате. Трудно е да се прави, но се опитайте да мигате, колкото се може по-често.

2) Препоръчително е да увеличавате размера на текста, когато е необходимо. Гледайки малък текст, вие свивате вашите очи и доближавате главата си по-близо до екрана, което не е благоприятно условие за нормалното функциониране на вашите очи.

3)След 20 минути работа, са необходими 20 секунди, за да погледнете в точка различна от вашият екран. Това спомага за по-доброто фокусиране.

4) Най-важното нещо е да се опитате да намалите времето,което прекарвате, подложени на синята светлина, защото тя може да повреди трайно вашето зрение.

Каква е вредата от „модерните“ технологии
4.5 (89.12%) 68 глас[а]

Калина
Написана от Калина януари 29, 2015 18:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи