Витаминът В-12 не е лесно достъпен в непреработени растителни храни, но вашите нужди могат да бъдат лесно задоволени, като приемате сублингвални витамини или се хранете с храни, съдържащи В-12.

Витамин B-12 е единствената хранителна добавка, която не се доставя от приемането на храната. Това е от съществено значение за здравето на нервната система, така че всеки човек трябва да поема редовно този витамин.

Хората с ниско ниво на витамин В-12 често имат повишено кръвно ниво на хомоцистеин, което е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови проблеми и смущения в кръвообращението.

Средностатистическият не-вегетарианец натрупва между 2000 и 3000 пикограма (pg., или микрограма)  B-12 и губи около 3 pg. на ден.

Около 60% от цялото количество на B-12 в тялото се съхранява в черния дроб и около 30% се съхранява в мускулите. Тялото има специфична схема на циркулация между храносмилателната система и черния дроб.

Чрез жлъчката отделяме 1.4 pg. B-12 на ден в тънките черва, и ако е здрав човекът, той усвоява отново около 0.7 pg. Изследванията показват, че ако хората имат нисък прием на B-12, усвояването се увеличава, за да се извлече повече от витамина в организма.

Има обаче и други възможности за бавна загуба, в зависимост от вариациите в тази циркулация, известна още като ентерохепатичен цикъл, преди да развием пълните симптоми на дефицит на B-12.

Най-лесният и сигурен начин да се достигне нужното ниво на В-12 в организма е да се закупят таблетките В-12. Те се слагат под езика, където се разтварят, и B-12 навлиза в тялото, като се абсорбира от кръвоносните съдове в устата.

Има два вида таблетки - такива, съдържащи от 25 до 100 микрограма цианкобаламин, които се пият всеки ден, и 1000 микрограмови, които се взимат два пъти в седмицата. Имайте предвид, че много марки на B- 12 съдържат метилкобаламин, но повечето диетолози смятат, че цианкобаламинът е по-добрият избор.

Немлечни млека, зърнените храни, заместители на месо и някои марки хранителни дрожди са храни, обогатени с В-12. Имайте предвид, че тези храни съдържат същия B-12, който получаваме от таблетките, така че получаването на В-12 не е по-ествествено от получаването му чрез хапчета.

Освен това, може да бъде трудно чрез хранителни продукти да се достигне необходимото ниво на В-12, тъй като продуктите, които съдържат В-12 са много малко, а някои от тях не се намират лесно.

Затова е много по-добре просто да си купите от тези таблетки, които могат да се намерят лесно в различни сайтове или в магазина за натурални продукти.

Витамин B12 може да помогне при предотвратяването и/или лечението на следните заболявания: алкохолизъм, анемия, ревматоиден артрит, бронхиална астма, атеросклероза, рак, болест на Крон, дерматит, умора, левкемия, лупус, множествена склероза, нервна дегенерация и др.

Прекалено големият прием на витамин B-12 може да доведе до поява на кръвни съсиреци, диария, кожни проблеми и сериозна алергична реакция. При появата на някои от тези симптоми веднага се консултирайте с лекуващия ви лекар.

Този витамин също е необичаен поради това, че е зависим от вещество, наречено вътрешноприсъщен фактор, за да си проправи своя път от стомашно-чревния тракт до останалата част на тялото.

Опитайте се да поддържате оптималното количество витамин B-12 в тялото ви, за да може организмът ви да работи добре.