Каква трябва да бъде дължината на миглите ви

Мария
Написана от Мария август 17, 2015 16:21

Каква трябва да бъде дължината на миглите ви

Акценти:

  • Мигли - прекомерно дълги
  • Риск за здравето на очите
  • Натрупване на прах - мъгли

Свързани:

Известно е, че миглите предпазват очите от прах, частици от мръсотия, пясък, и дори от малки насекоми.

Тоест по своята същност миглите са абсолютно функционално приспособление – своеобразни защитни щори за очите и изобщо не са украшение, с което природата е наградила човека, за да направи очите му по-изразителни, а също да даде възможност на поетите и писателите да се възхищават на миглите в своите произведения, възпяващи красотата на любимите жени.

Но в съвременния миглите са започнали да се възприемат изключително като украшение.

Затова много жени с упоритост слагат туш на тънките косъмчета, стараейки се да ги направят колкото е възможно е по-дебели и обемни, слагат изкуствени мигли с безумна дължина, опитвайки се да придадат загадъчност и тайнственост на своя поглед, изобщо без да се замислят как тези манипулации могат да се отразят на функционалността на миглите.

Много ли хора поне веднъж са се замисляли над въпроса – внезапното изменение на формата, дебелината и дължината на миглите може негативно да повлияе на техните функционални свойства?

Това подсказва, че ако и някой да се е замислял над този въпрос, това със сигурност не са тези, които обичат усърдно да се правят по-красиви с помощта на различни хитрини.

И на все пак хора, на които им е интересно как влияе дължината на защитните свойства на миглите, има и това не е друг освен учените, които постоянно търсят рационалност и дълбок смисъл във всичко, което е създала природата.

Неотдавнашно изследване, в което учените проучвали как се отразява върху функционалните свойства на миглите, показало, че недостатъчната или прекомерната тяхна дължина в по-голяма или по-малка степен влошава защитните свойства на миглите. Но изследователите отбелязват, че дългите мигли все пак по-добре защитават очите от замърсяване от късите.

И така каква дължина на миглите е оптимална? Защо късите или твърде дългите се справят със своите преки задължения?

Ние все пак помним, че миглите са на първо място защита и съвсем не са украшение.

Оптималната дължина на миглите – 1/3 от ширината на окото

Изследване на американски учени показва, че оптималната дължина на миглите представлява 1/3 от ширината на очите на човека и това се отнася също и за други 21 вида бозайници.

Учените също отбелязват, че по-къси или по-дълги мигли увеличават въздушния поток на въздуха около очите, довеждайки до още по-голямо натрупване на прах, попадащ на тяхната повърхност.

За изследователите всичко започнало, когато слезли в мазето на Американския музей за естествена история в Ню Йорк, за да огледат съхранени кожи на животни.

Впоследствие учените от Технологичния институт на щата Джорджия построили аеродинамична тръба с дължина около 60 сантиметра и я окомплектовали с импровизирано око.

След изпълнението на 2 етапа от изследването екип от учени установили, че при 22 вида бозайници – от хората до таралежите и жирафите, се наблюдава едно и също – дължината на миглите съответства на 1/3 от ширината на техните очи.

По-къси или дълги мигли, включително и поставените, тоест изкуствените, които се радват на популярност в Холивуд, а също и по-дългите, получени след специално многослойно наслагване на специален крем на мигли, увеличават потока на въздуха около очите, което с течение на времето води до още по-голямо натрупване на попаднал на повърхността на очите прах.

Каква трябва да бъде дължината на миглите ви
4.5 (89.57%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 17, 2015 16:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи