Какви да станете – професиите, допринасящи за развитието на интелекта

Мария
Написана от Мария май 1, 2015 00:09

Какви да станете – професиите, допринасящи за развитието на интелекта

Акценти:

  • Професия - ниво на сложност
  • Сложни професия - умствена активност
  • Пенсиониране - здравословно състояние

Свързани:

Според шотландски учени работата, свързана с постоянно търсене на оптимални решения, позволява до дълбока старост човек да запази познавателните способности на необходимото ниво и да не допуска развитие на слабоумие.

В неотдавнашно свое изследване изследователите определили какви именно професии могат да се считат за максимално, развиващи мозъка и за способстващи поддържането на високо ниво на умствените способности.

В университета на Единбург, Шотландия, изследвали повече от 1000 души над 70-годишна възраст. Доброволците преминали и няколко теста, чиято цел била установяването на състоянието на когнитивните способности, скоростта за обработване на информацията и възможностите на тяхната памет.

Получените данни били анализирани с отчитане на информацията за това в каква сфера са се трудили участниците в проучването и към какъв вид дейност се отнасяла тяхната професия.

Учените разделили професиите на такива, които съответстват на високо ниво на сложност и на такива, които не достигат до това ниво. Така към първия тип изследователите отнесли специалностите, свързани с постоянен синтез на данни, с ръководство на работни процеси, с водене на преговори.

В тази сфера, според шотландските учени, се трудят хирурзите, преподавателите, ръководителите, които са наемни работници, инженерите- строители, музикантите, дизайнерите, мениджърите.

При участниците в изследването, работата на които влизала в този списък, нивото на умствените способности на 70-годишна възраст съответствал на показателя, който те са имали още през пубертета, което се потвърждава и от запазеният от тогава коефициент на интелигентност.

Учените смятат, че именно работата е причината на тази възраст участниците в изследването да запазят толкова висок коефициента си на интелигентност. При това няколко години след излизането им в пенсия когнитивните способности на тези хора не се влошават.

Но точни доказателства, че това се дължи именно на избраната професия засега няма. Възможно е именно високото ниво на умствени способности да кара тези хора да избират професии с подобно ниво на сложност.

В тази връзка следва да се отбележи, че учените вече от доста дълго време наблюдават тенденцията за подобряване на здравословното състояние при хората, когато те излязат в пенсия или по-скоро обратното – отслабване и влошаване на общото състояние на организма.

Всичко е много по-просто, отколкото вероятно изглежда. Отправяйки се на заслужен отдих, пенсионерите стават по-малко инициативни в обществения живот, а тяхната физическа активност значително се понижава.

За да анализират тази ситуация, изследователите проучили данните за физическото и психическото здраве на британци на възраст от 50 до 69 години, а след това съпоставили получената информация с тази, с която се сдобили се 3-годишно прекъсване.

Впоследствие било направено сравнение с данните на хора, които макар и излезли в пенсия, продължавали да работят.

Британските учени установили, че пенсионерите на една и съща възраст оценяват себе си по различен начин.

Тези, които били излезли в пенсия, били по-малко склонни да дават на своето здраве характеристика „много добро“ или „отлично“, в сравнение с хората, които все още се намирали „в строя“. Освен това, пенсионерите, които не работели по-често страдали от депресия и приемали повече медикаменти.

Целите на даденото наблюдение са търсене на варианти, които биха позволили понижаване на вероятността от проблеми със здравето сред хората в напреднала възраст.

Макар че изследването е до голяма степен социологическо проучване и от научна гледна точка едва ли може да се говори за неговото високо качество, получените резултати дават материал за размишление.

Какви да станете – професиите, допринасящи за развитието на интелекта
4.5 (90.34%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 1, 2015 00:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи