Какви са психологическите причини за възникването на диабет тип 2

Мария
Написана от Мария май 7, 2015 08:16

Какви са психологическите причини за възникването на диабет тип 2

Акценти:

  • Диабет тип 2 - психосоматика
  • Хронични семейни проблеми
  • Тревожност - високо ниво

Свързани:

Захарният диабет се проявява във вид на нарушение на въглехидратния обмен с увеличаване на нивата на глюкозата в кръвта.

При хората с това заболяване инсулинът се образува, понякога в големи количества, но загубва способността си да взаимодейства с клетките на тялото и по този начин се влошава усвояването на глюкозата.

Специалистите са идентифицирали множество причини, поради които е възможно възникването на диабет. Най-често диабет се развива в случай, когато човек удовлетворява своите психологически потребности като например любов, грижа, с помощта на храна.

В психоанализата битува мнението, че храната – това е своеобразен еквивалент на любовта, а именно – човек несъзнателно поставя знак за равенство между храната и любовта.

Заместването на липса на любов в живота на един човек, включително и към самия себе си, предизвиква възникването на затлъстяване, което на свой ред е една от предпоставките за диабет.

Следващата причина също възниква поради приравнява на любовта към храната. Когато човек „загубва любов“, например умира близък човек, отново потребността от любов се заменя с необходимостта от храна.

Независимо от количеството на консумираната храна, настъпва емоционално преживяване на глада с „гладна обмяна на веществата“, която съответства на патологичния метаболизъм при захарна болест.

Диабетът възниква на фона постоянно чувство за тревога и страх /статистика – при жените болни от захарен диабет втори тип в 10.71% от случаите присъства ярко изразена тревожност /.

Несъзнателно човек, който се намира в състояние на страх или тревога е готов за борба или бягство. От изследванията е видно, че такива състояния се съпровождат от увеличаване на кръвната захар.

И ако човек постоянно изпитва такива негативни емоции, то съществува риск отговорните за поддържането на глюкозата в кръвта физиологически механизми да се нарушат и в резултат да възникне захарен диабет.

Психолозите – специалисти по психосоматика отбелязват, че в 25% от случаите пусковият механизъм за развитие на диабет се явява наличието в техния живот на хроничен /постоянен/ стрес.

Диабетиците винаги имат някакви психологически проблеми и психически разстройства, които сами по себе си им причиняват страдания, освен това те влияят неблагоприятно на изхода от заболяването и неговото лечение.

Наличието на такива фактори негативно се отразява на житейската стратегия на човека. Целият му живот се съсредоточава около заболяването – диабетът като начин на живот.

От гледна точка на психосоматиката учените от Мюнхенския университет установили 3 основни причини за развитие на захарен диабет:

• Посттравматична депресия – често се развиват след тежко сътресение. И тогава организмът в състояние на шок, образно казано, „забива“ и не може да излезе от него, въпреки че ситуацията е останала в миналото.

• Хронични семейни проблеми – хората ги крият, натрупват им се с годините и не се опитват да ги разрешат радикално или да прибягнат до психотерапия.

Следва да се отбележи, че на състоянието на панкреаса неблагоприятно му се отразява нестабилността и чувството за очакване /паническото/. За нормализация на кръвната захар е необходимо само и единствено спокойствие.

• Високо ниво на тревожност – в състояние на паническа атака организмът бързо изгаря захарта, а инсулинът от своя страна едва успява да се освободи. На много хора за да се справят с тревогата и нервността им се приисква да хапнат сладко.

С времето се формира постоянна потребност /модел на поведение/ – образно казано, стресът да бъде изяждан. Резултат – зависимост от сладкото, следствие нарушаване образуването на инсулин, а това означава и развитие на диабет тип 2.

Какви са психологическите причини за възникването на диабет тип 2
4.5 (89%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 7, 2015 08:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи