Какво е важно да не се прави при изгаряне с вряла вода

Мария
Написана от Мария юни 17, 2015 09:12

Какво е важно да не се прави при изгаряне с вряла вода

Акценти:

  • Препарати против изгаряне
  • Покриване със стерилна превръзка
  • Изгаряне 3-та и 4-та степен - начин на лечение

Свързани:

Изгарянето с вряла вода е една от най-разпространените битови травми на кожата при възрастни и деца. Тези термични увреждания възникват внезапно и на пострадалия често не му достига времето да си събере мислите и да окаже на страничен човек първа помощ.

За да бъдем готови подобни ситуации, е необходимо да сме наясно с правилата за оказване на първа помощ, тъй като в такива ситуации е наложително да се действа бързо.

Обикновено, изгарянията с вряла вода протичат благоприятно, без да предизвикват сериозни последствия. Във всеки конкретен случай всичко ще зависи от дълбочината на засягане на кожата, която се определя от множество различни фактори – температура на горещата вода, обема на врялата вода, площта на контакт с кожата и т.н.

Но също така и правилната първа помощ при изгаряне с вряла вода спомага за понижаването на риска от усложнения.

А необмислените действия само влошават ситуацията. Какво е важно да не правим при изгаряне с вряла вода?

Недопустимо лечение при изгаряне с вряла вода

• Не мажете и не посипвайте обгорелите участъци от кожата с мазнина, масло, сметана, кисело мляко или с нишесте.
• Не премахвайте дрехата от раната, ако тя е прилепнала.
• Не докосвайте образувалата се рана с ръце;
• Не трябва да обработвате увредената кожа с раздразващи антисептици – йодна тинктура, спирт, разтвор от калиев перманганат и не поставяйте лед върху раната.
• Не пукайте формиралите се мехури;

Защо е опасна неправилната помощ при изгаряне?

Преди да мажете обгорялото място с подръчни средства или да го докосвате с ръце, замислете се за възможните последствия. Посочените по-горе средства и методи нямат отношение към помощта при изгаряне с вряща вода и дори напротив влошават състоянието на пострадалия човек.

Тези действия – гореизброените, повишават риска от инфектирането на раната, забавят процесите на заздравяване, засилват болезнените усещания и способстват за образуването на белези след възстановяването на кожата.

Същевременно пострадалият губи скъпоценно време. Отделно от това нормалната пигментация на кожата след изгарянето се възстановява изключително бавно и понякога този процес е възможно да отнеме години.

Какво да предприемете при изгаряне с вряла вода?

Помощта при изгаряне с вряла вода е насочена към правилното охлаждане, обезболяване и предотвратяване попадането на инфекция в раната. В домашни условия може да бъде оказана помощ при изгаряне с много гореща вода 1-ва или 2-ра степен по следния начин:

• Бързо премахнете дрехите от изгорелия участък от кожата, ако тъканта не е прилепнала;
• За 10-20 минути сложете пострадалия участък от тялото под струя хладка, но не студена, вода. Охлаждането с вода може да се осъществи само при условие, че не е нарушена целостта на кожата.
• Ако сте излели вряла вода върху крайник, то е желателно да го повдигнете на положение по-високо от тялото за намаляване на отока;
• Изгарянията 1-ва и 2-ра степен е препоръчително да бъдат обработени с препарат против изгаряне. Ако не разполагате със средство, за да намажете изгарялото място, то временно покрийте раната със стерилна превръзка.

Лечението на изгаряния от 3-та и 4-та степен се провеждат от медицински специалисти. Необходимо е да се извика „Бърза помощ“, да се сложи на увреденото място суха стерилна превръзка и изчаквайте идването на лекар.

Ако дете се изгори с вряла вода е необходимо да се потърси медицинска помощ, без значение от степента на изгаряне.

Какво е важно да не се прави при изгаряне с вряла вода
4.5 (89.31%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 17, 2015 09:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи