Калциеви добавки увеличават риска от старческо оглупяване при жените

Мария
Написана от Мария август 18, 2016 19:20

Калциеви добавки увеличават риска от старческо оглупяване при жените

Калциеви добавки могат да повишат риска от развитие на деменция при жени в напреднала възраст, но с мозъчно-съдова болест, показва ново проучване.
Жените, които са приемали калциеви добавки е 2 пъти по-вероятно да развият старческо слабоумие.

Както е известно, остеопорозата е често срещано заболяване в напреднала възраст. И тъй като дефицитът на калций допринася за метаболитното нарушение, се препоръчва дневен прием на 1000-1200 мг.

Спазването на това препоръчително количество може да се окаже трудно само с хранене, и затова калциевите добавки се използват широко, отбелязва авторът на изследването от университета Гьотеборг, Швеция.

Наскоро обаче приемът на добавки и тяхното въздействие върху здравето беше анализирано.

Изследователите предполагат, че калциевите добавки са свързани с повишен риск от старческо слабоумие, и тази опасност е по-висока при хора, които вече страдат от исхемична мозъчно-съдова болест.

Екипът от учените тествал тази теория, канейки доброволци жени в напреднала възраст, които първоначално не страдали от деменция. Общо 700 жена на възраст между 70 и 92 години били включени в изследването и проследяването им било с продължителност от 5 години.

Участничките били тествани за памет и умения в началото и в края на изследването, а сканиране на мозъка било извършено на 447 участнички в началото.

Проучено също така било дали участничките приемали добавки с калций, и дали им е била поставена диагноза старческо слабоумие през периода на изследването.

Приемът на калциеви добавки от жени с инсулт увеличава риска от деменция със 7 пъти

В началото на изследването общо 98 жени са приемали калциеви добавки. С прекаран инсулт били 54, и още 54 прекарали инсулт по време на проследяването. А други 59 развили деменция, докато траело проучването.

От жените, на които била направена компютърна томография, при 71% се установили лезии в бялото вещество, което е маркер за мозъчно-съдова болест.

Резултатите от проучването показват, че в сравнение с жените, които не приемат калциеви добавки, тези които го правят са с 2 по-застрашени от старческо слабоумие. Въпреки това повишен риск се наблюдава само при жени с мозъчно-съдова болест.

Освен това жените с анамнеза инсулт, които също са приемали калциеви добавки, били със 7 пъти по-голям риск от деменция от жените със същата анамнеза, но които не приемат калциеви добавки.

Участничките, които имали лезии в бялото вещество в мозъка и приемали калциеви добавки са имали с 3 пъти по-висок риск от развитие на деменция в сравнение с жените с такива анормални изменения на тази мозъчна тъкан, но неприемащи такива суплементи.

При жените без анамнеза за инсулт и такива без лезии в бялото вещество не са били с повишен риск от развитие на деменция, когато приемали калциеви добавки.

Храните, съдържащи калций са безопасни, предпазват от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове

Като констатация, 98-те жени, които били на калциева суплементация, 14 от тях или 14% развили деменция, в сравнение с 45 от общо 602 жени – 8%, които не приемали такива добавки.

От жените с анамнеза за инсулт, които пиели добавки с калций, 6 от общо 15 развили деменция, в сравнение с 12 от 93 жени с анамнеза за инсулт, които не приемали такива добавки.

От 83 жени, които приемали калциеви добавки, но без анамнеза за инсулт, 18 развили деменция, в сравнение с 33 от 509, които не приемали добавки, разликата е наистина сериозна, макар и общият брой на участничките да е по-малък.

Калциеви добавки увеличават риска от старческо оглупяване при жените
4.5 (90.7%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 18, 2016 19:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи