Къпина

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 10:57

Къпина

Акценти:

  • Къпина
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

Къпината е многогодишно храстово растение, принадлежащо към род Малини, семейство Розоцветни. Разпространено е в северните и умерените географски ширини на Евразийския континент, в иглолистни и смесени гори, в алувиалните долини /в които почвите са плодородни/ и в лесостепната зона.

Къпинови градини почти няма, затова хората, обичащи тези плодове, се налага да разчитат на благоволението на природата и така по-добра реколта от тези диворастящи плодове.

Къпиновият храст започва да цъфти в средата на юни и това продължава през цялото лято. На едно и също растение едновременно се срещат цветове, незрели и зрели плодове. Къпината е по-плодородна от диворастящата малина.

В самия разгар на летния сезон клоните на храста могат и да се пречупят под тежестта на големите зрели къпинови плодове. Опитните пчелари знаят, че цъфтящият къпинов храст е отлично медоносно растение.

Къпините не са толкова сладки, затова те се харесват на любителите на по-киселите храни.

Хранителна стойност на 100 грама къпина

• Белтъчини – 1.5 грама;
• Мазнини – 0.5 грама;
• Въглехидрати – 4.4 грама;
• Минерални соли – 0.7 грама;
• Вода – 88 грама;
• Енергийна стойност – 31 килокалории;

Къпината е диетична и нискокалорична храна, тъй като в суров вид в 100 грама от нея се съдържат общо 31 килокалории. Замразените къпини се отличават с повишено съдържание на въглехидрати, а тяхната калоричност е 64 килокалории на 100 грама, а тази на консервираните е 92 килокалории.

Прекомерната консумация в такъв вид на къпините може да стане причина за затлъстяване.

Полезни свойства

Къпините съдържат пълен комплекс от хранителни и лекарствени вещества, сред които са захароза, глюкоза, фруктоза /до 5%/, лимонена, винена, ябълкова, салицилова и други органични киселини, витамини от група В, аскорбинова киселина, токоферол, провитамин А, минерални вещества – соли на калий, мед и манган, дъбилни и ароматни съединения, пектин, баластни вещества и други макро- и микроелементи.

Също в къпиновите плодове присъстват такива минерални вещества като натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо,никел, мобилден, хром, барий, ванадий, кобалт, стронций и титан.

Листата на къпиновия храст са богати на дъбилни вещества /до 20%/ , /основно левкоцианидини и флавоноли/, витамин С /аскорбинова киселина/, аминокиселини и минерални вещества.

Семената на къпините съдържат 12% масло с високо съдържание на мазнини.

В народната медицина пресните къпинови плодове се използват за укрепване на организма и за насищането му с витамини. При атеросклероза е полезно яденето на къпини във всякаква форма, тъй като консумацията им подобрява състава на кръвта.

Къпиновите листа стимулират храносмилателните процеси. С отварата от тях лекуват екзема и възпаление на кожата, прилага се и при патологичен климакс, за облекчаване на болките в гърлото при ангина, възпаление на сливиците и стоматит.

Отварата от клоните на къпината е показна при невроза на сърцето. Къпиновите плодове са полезни при адхезионна болест, която възниква в резултат на операция.

Настоят на листата на къпиновия храст притежава ранозаздравяващи, противовъзпалителни, потогонни и диуретични свойства. Използва се също и при разстройства на нервната система и сърдечно-съдови заболявания.

При възпаление на горните дихателни пътища и белодробен кръвоизлив е полезно да се пие отвара от корените и листата на къпиновия храст. А при захарен диабет могат да се консумират неограничени количества къпинови плодове.

Противопоказания

Къпиновите плодове не се препоръчват при заболявания на стомаха и тънкото черво, по-добре е да се пие сок. При повишена стомашна киселинност не трябва да се пие повече от 1 чаша къпинов сок.

Къпина
4.4 (87.84%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 10:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи