Черният пипер е една от най-разпространените подправки, която задължително присъства в кухнята на всяка уважаваща себе си домакиня.

Черният пипер е храстовидно растение от семейство Пиперови. Негова родина са Малабарските острови в Индия, поради това често наричат тази подправка „малабарски плод“.

Плодовете на растението наподобяват граховите зърна, но са по-малки по размер. В зависимост от времето на събиране и също и от технологията на производство се получава червен, зелен и бял пипер.

Всички разновидности на пипера се използват в кулинарията, но с най-голяма популярност е черния пипер. В природата храста на черния пипер расте на височина, като се увива около съседни дървета, чиято височина е минимум 1.80 метра.

От момента, в който пиперът е започнал да се отглежда в плантации, започнало използването на специални дървени стълбове, които да ограничат растежа на храста до 4-5 метра.

А изобщо на височината храстът може да достигне до 15 метра. Листата на храста на черния пипер са с дължина до 10 см.

Хранителна стойност на 100 грама черен пипер

В 100 грама черен пипер се съдържат 12.5 грама вода, 25.3 грама растителни влакна, 10.4 грама белтъчини, 38.6 грама въглехидрати, 3.3 грама мазнини, 4.5 грама минерални соли и следните витамини – бета каротин /А/, тиамин /В1/, рибофлавин /В2/, ниацин /РР/, холин /В4/, пантотенова киселина /В5/, пиридоксин /В6/, фолиева киселина /В9/, аскорбинова киселина /витамин С/, токоферол /витамин Е/, филохинон /витамин К/, макроелементи – фосфор, натрий, магнезий, калций, калий; микроелементи – флуор, цинк, селен, мед, манган, желязо. Енергийната стойност на черния пипер е 250 килокалории на 100 грама.

Полезни свойства

Хранителната стойност на черния пипер е високо ценена още от дълбока древност. Например, древноиндийските лекари били използвани при лечение на кашлица, ангина, грип, астма и като болкоуспокояващо.

А древногръцките лекари Хипократ, Демокрит и Плиний Стари описали ползите за здравето от черния пипер в своите трудове. Черният пипер притежава аналгетично, противовъзпалително, общоукрепващи, бактерицидно, противоглистно, отхрачващо и пикочогонно действие.

Тази подправка повиша устойчивостта на организма на стрес, а също и подобрява функцията на сърдечно-съдовата, храносмилателната, ендокринната и дихателната система.

В състава на пипера влиза алкалоидът капсаицин, който му придава характерния лютив вкус, а също и стимурира обмяната на веществата, възбужда апетита, възстановява функцията на задстомашната жлеза и на стомаха, разрежда кръвта, препятства образуването на тромби, понижава артериалното налягане.

Лекарите препоръчват употребата на черен пипер при умора, стрес, депресия, хронично лошо храносмилане, липса на апетит, простуда, треска, висока температура, витилиго, затлъстяване, метаболитни нарушения.

Черният пипер е много подходяща подправка за зимните месеци, тъй като затопля тялото и стимулира функцията на потните жлези, а по този начин се осъществява и прочистване на организма от натрупаните токсични вещества и шлаки. А по този начин се стимулира и отделянето на солите на тежките метали, натрупани в тъканите.

Лечебни свойства

Калиевите соли, които се съдържат в тази популярна подправка спомагат за контролирането на сърдечната честота и кръвното налягане, а по-значителните количества калций способства за укрепването на костите и зъбите.

Освен че черният пипер е газогонно средство, спомага и за намаляването на обема на мастните клетки.

Проучване по отношение на свойствата на тази популярна подправка показва, че растежът на някои видове бактерии се потиска при прилагането ѝ учените констатират въз основа на тези данни, че черният пипер повишава защитните сили на организма.