Кариесите предпазват от рак на гърлото?

Мария
Написана от Мария декември 12, 2014 02:43

Кариесите предпазват от рак на гърлото?

Акценти:

  • Как да поддържаме крехкия бактериален баланс в устната кухина?
  • Какви бактерии потискат раковите клетки?
  • Повишава ли се системният имунитет в резултат на кариесите?

Свързани:

Наскоро беше бяха публикувани, предизвикващите учудване резултати от проведено американско изследване, от които се установи, че при хората с кариеси рак на органите на главата и на гърлото се среща по-рядко.

Учените смятат, че причината за това уникално явление биха могли да бъдат млечно-киселите бактерии, които ефективно потискат раковите клетки. „За нас това откритие е съвсем неочаквано, тъй като всеобщо известно, че кариесите на зъбите и пародонтозата се считат за признак за недобро здравословно състояние“ – посочва от учените, ръководещи изследването, от Нюйоркския университет доктор Тезал.

Тя все пак подчертава, че това не означава, че от сега нататък не трябва да си мием зъбите и посещаваме стоматолог.

Основният извод от това изследване се състои в съблюдаването на крехкия баланс на оралната микрофлора, за тази цел човек трябва да се откаже от тютюнопушенето, да избягва неконтролиран прием на антибактериални препарати и доколкото е възможно е да спазва сравнително постоянно определен хранителен режим.

Здравословното хранене, добрата хигиена, честото използване на четка, паста и конец за почистване на зъбите, спомага за поддържането на този крехък баланс.

В изследването участвали 399 пациенти с поставена диагноза рак на органите на главата и на шията и 221 здрави доброволци. Изследователите установили, че хората с по-малко здрави зъби рискът от рак на органите на главата и шията бил 32% по-нисък, отколкото при здравите.

Били изключени такива рискови фактори като пол, възраст, тютюнопушене и употреба на алкохол. „Важно е да се отбележи, че липсата на зъби или наличието на кариес, не са свързани с развитие на онкологични заболявания в тези области“ – посочва Тезал.

Кариесът предизвиква размножаването на млечнокисели бактерии, стрептококи, актиноминоцети и бифидобактерии.

Тези бактерии са от съществено значение за храносмилането, подобряват състоянието на лигавиците и повишават системния имунитет. Понижаването на количеството на тези микроорганизми е възможно да предизвика развитието на много хронични възпалителни заболявания, алергични реакции, затлъстяване, увеличаване на броя на раковите клетки. “ – посочва още доктор Тезал.

Изучаването на свойствата на тези бактерии може да се превърне в отправна точка за разработването на нови методи за борба с туморите.

Независимо от това, доктор Джоел Епщайн, представител на Американската асоциация на стоматолозите, която не е участвало в описаното по-горе изследване, отбелязва, че не са взети под внимание възрастта и причината за загубата на зъби.

„Авторите не доказват причинно-следствената връзка. Освен това, дори и ако взаимовръзката между кариеса и понижаването на онкориска бъде доказана, което е малко вероятно, не трябва да забравяме за другите съпътстващи кариеса възпалителни реакции и инфекции, които могат да доведат до развитието на множество сериозни усложнения“ – отбелязва доктор Епщайн.

Получените данни изискват по-подробно изследване върху по-голям брой пациенти. Друг експерт, Денис Краус, директор на онкологичен център в Ню Йорк, се съгласява с Епщайн, че така направените научни констатации са предварителни, но те могат да бъдат използвани като идея за разработване на нови методи за профилактика и лечение на ракови заболявания на органите на главата и на шията.

Кариесите предпазват от рак на гърлото?
4.5 (89.39%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 12, 2014 02:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи