Кайсия

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 21:10

Кайсия

Акценти:

  • Кайсия
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

Освен приятен и сладък вкус, кайсиите притежават много полезни и целебни /лечебни/ свойства.
Кайсията съдържа 20-27% захари, органични киселини – салицилова, ябълкова, лимонена.

Тези плодове са богати на калиеви соли /350 мг. калий се съдържа в пресните плодове, а в сушените варира от 1 до 1717 мг./, укрепващи сърдечната функция, калций /участва в образуването на тъканите/, желязо /повишава нивата на хемоглобина в кръвта/.

Кайсиите проявяват целебните си свойства при заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците и при затлъстяване.

Хранителна стойност на кайсията

Хранителният индекс на меката част на кайсията е на първо място сред костилковите плодове. 1 кайсия, която е около 28 грама, съдържа около 13 килокалории, 3 грама въглехидрати, 3 грама захари и 1 грам баластни вещества или фибри.

В 100 грама кайсиевия плод се съдържат до 260 мг. съединения от групата на флавоноидите, които спомагат за укрепването на стените на кръвоносните съдове и притежават антибактериални и антирадиационни свойства;

Пектините способстват за изхвърлянето от организма на токсините, тежките метали и радиоактивните частици. Кайсиите също така са добър източник на витамините Р, А, В1, В2, В6 и на други антибактериални вещества.

Тези плодове съдържат захари, които са най-достъпния за човешкия организъм източник на енергия, витамини, минерали, пектини, танини – накратко всичко, което е необходимо за нормалното осъществяване на основните жизнени функции на тялото ни.

Жълтият цвят на плодовете се придава от бета каротина, съдържанието на който в кайсиите е много високо. Това съединение е много важно за поддържане на добро зрение и здрава кожа.

Калиевите соли в кайсиите, освен че са полезни за доброто състояние на сърдечно-съдовата система, притежават и пикочогонен ефект, както в сурово, така и в сухо състояние.

Поради високото съдържание на магнезиеви и железни соли.пресните и сушените кайсии се препоръчва да се включват към хранителния режим на хипертониците и болните от анемия.

Едно от най-полезните свойства на кайсиевите плодове е, че те помагат за подобряване на паметта и за повишаване на мозъчната активност, което безспорно е важно за хората, занимаващи се с интелектуален труд, за учениците и за студентите.

Кайсиите са много полезни за децата на ръста на височина, тъй като съдържат каротин, а също и за хората с нарушени функции на централната нервна система, при заболявания на кожата и на очните лигавици.

Пресните кайсиеви плодове е желателно да се консумират сурови.

Не приготвяйте кайсиите като компоти, конфитюри или мармалад. Полезен е и кайсиевия сок, за предпочитане е да се приготви със електрическа сокоизтисквачка и да се изпие за 3-4 минути.

Значителното количество желязо в кайсиите определя техните целебни свойства за хората, страдащи от малокръвие.

Установено е, че 100 грама кайсии имат върху кръвотворния процес същият ефект, както и 40 грама желязо под формата на хранителна добавка или 250 грама пресен черен дроб.

Кайсия
4.5 (89.06%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 21:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи