Китайска диета

Мария
Написана от Мария ноември 25, 2014 02:00

Китайска диета

Акценти:

  • Какви са свойствата на подправките джинджифил и чесън в китайската кухня?
  • Подобряват и ускоряват ли те храносмилането?
  • Кои са основните храни, които се използват в китайската кухня?
  • На какви елементи се базира китайската кухня?

Свързани:

Традиционната китайска диета се състои от ниски до умерени количества животински протеин и голямо разнообразие от храни с растителен произход. Това е една от най-силните страни на вкусната китайска кухня.

Кухнята на тази азиатска страна е повече от средство за нахранване. Тя е е начин да поддържаме тялото си стройно и красиво, както и да се адаптираме към промените в околната среда през различните сезони.

Удивителната комбинация между подправки и аромати прави китайската кухня толкова здравословна.

Китайската кухня се състои от различни видове зеленчуци, които са съвсем леко запържени или приготвени на пара в комбинация с ориз, нудълс или кнедли.

Месото и рибата често присъстват нарязани на сравнително дребни парченца, но са доста по-малко количество в сравнение със западната кухня.

И докато в западната кухня подправките присъстват само от гледна точка на добрия аромат, то в Китай се използват основно джинджифил и чесън и тяхната цел е да подобрят и ускорят храносмилането.

Китайската кухня се базира на 5-те елемента – дърво, огън, земя, метал и вода. Всеки елемент съответства на даден вкус – кисело, горчиво, сладко, люто, солено.

Важен момент в китайската медицина е да се балансират елементите в храната, която ядем за да бъдем здрави и в хармония. Ако например страдате от диария киселите храни като лимон и оцет ще ви помогнат.

Сладките храни като мед и някои плодове пък подобряват настроението.

Дългогодишно проучване проведено от водещи западни университети показва, че консумацията на зеленчуци, плодове, гъби и съвсем малко животински храни рефлектира върху хубавата фигура, доброто състояние на сърцето и ниските нива на затлъстяване.

Също така голямо значение има и техниката на готвене. Макар и някои храни да се пържат, то термичната обработка е съвсем минимална.

Една от най-внушителните теории в китайската кухня е твърдението, че всичко което хапнем прави нещо с тялото ни. Дори се счита, че храните могат да бъдат разделени на затоплящи и охлаждащи, което е доста разбираемо.

Във всеки случаи основните продукти в китайската кухня са ориз, моркови, зеле, пипер, кореноплодни, чесън и всички те са изключително ароматни вкусни и диетични.

Ако изберете подходящите китайски храни можете да постигнете зашеметяващи резултати и да останете възхитени от самите себе си!

Китайска диета
4.5 (90.8%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 25, 2014 02:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи