Кога екстракцията на мъдрец става наложителна

Мария
Написана от Мария март 9, 2016 00:00

Кога екстракцията на мъдрец става наложителна

Акценти:

  • Мъдреци - проблеми
  • 3-ти кътник - зъбна редица
  • Екстрация - особености

Свързани:

Най-късно пробиват мъдреците, или третите молари, разположени в самия край на зъбната редица. Процесът обикновено отнема 2-3 години и създава немалко проблеми и неприятни усещания.

Възрастта, на която се появяват „осморките“ е 18-24 години. В литературата са описани и случаи и на по-късно прорязване на третите молари, но това се случва изключително рядко.

Към 30-тата година обикновено вече са прорязали, а ако това не се е случило, няма смисъл и да се чака.

Какво им е особеното?

Разликите между мъдреците и останалите кътници се заключават не само в късното им прорязване, но и в разположението, анатомията и възможното развитие на усложнения – синдром на прорязване на третия молар, перикоронарит и др. Анатомично такива зъби имат сходна структура с обикновените молари, тоест с кътниците.

Имат широка коронка, с възвишения, един или няколко корена – най-често 2 на горната или 3 на долната челюст, които могат да бъдат преплетени или сраснали един с друг, което силно усложнява изваждането на такъв зъб.

Поради недостатъчното място в края на зъбната редица, близостта на прикрепване на дъвкателните мускули и свръзките на тези зъби често се изместват настрани, наклоняват се, растат към бузата.

В по-усложнени ситуации въобще не е възможно да прорежат. Затрудненията при лечението и отстраняването на такива зъби е очевидна.

Кога мъдрецът е необходимо да се премахне?

Принципно, ако на пациента му е провървяло и неговият трети кътник разположен равно в зъбната редица, пораснал е напълно, може да се почиства с четка и дори да се лекува, тогава лекарите препоръчват такива зъби да се съхраняват.

На тях също може да им се отстраняват нервите, да се лекуват каналите и дори да им се слагат коронки. Истината е, че това е възможно в редки случаи, но все пак.

Ако зъбът пречи по време на хранене, заради него се появил лош дъх, невъзможно е да се почисти качествено, наоколо се възпалява венецът или зъбът просто не може да прореже, поради наклона или недостигът на място в челюстта, е по-добре да се разделите с този мъдрец.

Особености на изваждането

Разбира се, наличието на възпаление около зъба, гной, силна болезненост при отваряне на устата, разрушаване на коронката или разположението му вътре в костта силно усложнява екстракцията на третия кътник.

Във всеки случай лекарят осигурява достатъчно обезболяване на околната област, макар и в случай на гнойно възпаление действието на упойката в такава среда е много по-слабо.

Съществуват специални щипци за екстракцията на третите кътници и инструменти за изтегляне на отделните корени – елеватори.

Обикновено след изваждането на осморките болката в челюстта в челюстта остава няколко дни, като постепенно намалява, и към 36-тия час е вече поносима.

Пациентът може да забележи увеличаване на отока на бузата в първите дни след изваждането, ограничаване на отварянето на устата, болка при попадане на храна.

Постепенно болката всички тези неприятни последствия отминават. Ако болката и отокът нараснат, появи се лош дъх, телесната температура се повиши, в такива случаи е необходимо спешно да се потърси зъболекарска помощ.

Рискът от развитие на усложнения в бъдеще се определя от сложността на проведената процедура, травматичност, наличие на възпаление към момента на интервенцията.

След екстрацията не трябва да се яде и пие нищо горещо поне 2.5-3 часа, за да не се разширяват кръвоносните съдове, което да усили кървенето.

Кога екстракцията на мъдрец става наложителна
4.5 (89.68%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 9, 2016 00:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи