Най-късно пробиват мъдреците, или третите молари, разположени в самия край на зъбната редица. Процесът обикновено отнема 2-3 години и създава немалко проблеми и неприятни усещания.

Възрастта, на която се появяват „осморките“ е 18-24 години. В литературата са описани и случаи и на по-късно прорязване на третите молари, но това се случва изключително рядко.

Към 30-тата година обикновено вече са прорязали, а ако това не се е случило, няма смисъл и да се чака.

Какво им е особеното?

Разликите между мъдреците и останалите кътници се заключават не само в късното им прорязване, но и в разположението, анатомията и възможното развитие на усложнения – синдром на прорязване на третия молар, перикоронарит и др. Анатомично такива зъби имат сходна структура с обикновените молари, тоест с кътниците.

Имат широка коронка, с възвишения, един или няколко корена – най-често 2 на горната или 3 на долната челюст, които могат да бъдат преплетени или сраснали един с друг, което силно усложнява изваждането на такъв зъб.

Поради недостатъчното място в края на зъбната редица, близостта на прикрепване на дъвкателните мускули и свръзките на тези зъби често се изместват настрани, наклоняват се, растат към бузата.

В по-усложнени ситуации въобще не е възможно да прорежат. Затрудненията при лечението и отстраняването на такива зъби е очевидна.

Кога мъдрецът е необходимо да се премахне?

Принципно, ако на пациента му е провървяло и неговият трети кътник разположен равно в зъбната редица, пораснал е напълно, може да се почиства с четка и дори да се лекува, тогава лекарите препоръчват такива зъби да се съхраняват.

На тях също може да им се отстраняват нервите, да се лекуват каналите и дори да им се слагат коронки. Истината е, че това е възможно в редки случаи, но все пак.

Ако зъбът пречи по време на хранене, заради него се появил лош дъх, невъзможно е да се почисти качествено, наоколо се възпалява венецът или зъбът просто не може да прореже, поради наклона или недостигът на място в челюстта, е по-добре да се разделите с този мъдрец.

Особености на изваждането

Разбира се, наличието на възпаление около зъба, гной, силна болезненост при отваряне на устата, разрушаване на коронката или разположението му вътре в костта силно усложнява екстракцията на третия кътник.

Във всеки случай лекарят осигурява достатъчно обезболяване на околната област, макар и в случай на гнойно възпаление действието на упойката в такава среда е много по-слабо.

Съществуват специални щипци за екстракцията на третите кътници и инструменти за изтегляне на отделните корени – елеватори.

Обикновено след изваждането на осморките болката в челюстта в челюстта остава няколко дни, като постепенно намалява, и към 36-тия час е вече поносима.

Пациентът може да забележи увеличаване на отока на бузата в първите дни след изваждането, ограничаване на отварянето на устата, болка при попадане на храна.

Постепенно болката всички тези неприятни последствия отминават. Ако болката и отокът нараснат, появи се лош дъх, телесната температура се повиши, в такива случаи е необходимо спешно да се потърси зъболекарска помощ.

Рискът от развитие на усложнения в бъдеще се определя от сложността на проведената процедура, травматичност, наличие на възпаление към момента на интервенцията.

След екстрацията не трябва да се яде и пие нищо горещо поне 2.5-3 часа, за да не се разширяват кръвоносните съдове, което да усили кървенето.