Всички мечтаят за любов и най-вече да бъдат обичани? Но каква е практическата полза от това чувство? Има ли доказателства, че да бъдеш е по-добре, отколкото да си самотен?

Любовта подмладява

Тези, които правят любов не по-малко от 3 пъти седмично, изглеждат по-млади с 10 години, заяви наскоро американският неврофизиолог Дейвид Викс от Кралската болница в Единбург.

Защо е така? Сексът ни прави щастливи, и в момента на удоволствието в организма се образуват хормони, които оказват оздравяващо и подмладяващо действие.

И укрепва сърцето

Секс атлетиката по нищо не отстъпва на фитнеса – мъжете, правещи любов 3-4 пъти седмично, рискуват 50% по-малко да развият сериозен мозъчен инсулт или инфаркт на миокарда.

Това установили учени от Бристолския университет, провеждайки проучване сред 2400 мъже.

Този факт е изненадващ, тъй като сексът е пиково натоварване, при което пулсът достига до 100-180 удара в минута, дишането се ускорява трикратно, а кръвното налягане достига до 220 милиметра живачен стълб.

И се предполага, че това краткотрайно натоварване не би трябвало да тренира организма така, както редовните занятия.

По-скоро в тренировъчния ефект на секса влияние оказват многобройните реакции на организма – хормонални, психологически и неврологични, които винаги съпровождат сексуалния контакт и оргазма.

Как любовта направлява хормоните?

Как мъжете да угодят на жените?

Естрогените са основните женски хормони, от тях зависят вторичните полови признаци – гърди, съотношение на талията и бедрата.

Жените, при които нивата на естрогените са високи, са нежни, постоянно се усмихват, отстъпчиви са, стараят се да не се въвличат в конфликти.

Но когато наближи времето за овулация – отделяне на узрялата яйцеклетка, и характерът може да се промени. През това време жената е способна да зачене, като в кръвта нивата на прогестерона и на 2 други хормона – лутенизиращ и фоликулостимулиращ.

През този време у жената се събужда инстинкта за продължение на рода и чувството за неудовлетвореност от всичко наоколо. Това е полезно да се знае от мъжете, за да се държат правилно и да избягват ненужните конфликти.

В тези дни те трябва да отделят на любимата си повече внимание, например да я поканят на среща, или да отидат заедно на ресторант. Много мъже знаят, че 3-4 дни преди критичния период жените стават раздразнителни.

Обикновено през това време жените е по-добре да бъдат сами. И ако мъжът намали общуването с нея, остава до по-късно на работа или се заеме със своите неща, за да стане невидим за нея, това ще спомогне за избягване на конфликти.

Как пък жените да разбират мъжете?

Мъжкият тестостерон е хормон на агресията и конфликтите. Той спомага за увеличаване на мускулната маса и намалява количеството мазнини.

Едновременно повишава сексуалното желание, агресивността, придава целеустременост, способства за неотстъпчивостта. С такива мъже тестостеронови бомби е необходимо изработването на определена линия на поведение – нека да изглежда, че правите всичко така, както той иска.

При жените също винаги има тестостерон, който стимулира сексуалното им желание. Но при някои мъжкият хормон е в повече – това се проявява в лидерските качества.

Ако такава жена се влюби в тестостеронов мъжкар, няма да им се получи. Но пък с нежен мъж, склонен на компромиси, може да им получи здрав съюз.

Такъв мъж обаче няма да е подходяща партия за жена с високо ниво на естрогените, също склонна на компромиси. Най-добре ще си пасне с мъж с високо ниво на тестостерон.