Кога мозъкът на бащата започва да работи като майчиния?

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 22:13

Кога мозъкът на бащата започва да работи като майчиния?

Акценти:

  • Може ли бащата да се превърне в майка?
  • Как се променя мозъка на бащата, когато сам отглежда дете?
  • Променят ли се мъжете, ако сами гледат децата си?

Свързани:

Колкото повече време бащата прекарва със своето дете, толкова по-голяма е вероятността в неговия мозък да започнат процеси, каквито обичайно са характерни само за организма на майката, смятат учените.

Кога бащата може да се превърне в майка? При бащите, които прекарват голяма част от времето си с децата си, се повишава активността в тези области на мозъка, които контролират емоциите. Заради това те изпитват чувства и преживявания, които обичайно са характерни за майките.

Това се случва, когато по някаква причина именно бащата, а не майката, посвещават себе си на възпитанието на децата.

Учените смятат, че в главния мозък съществува специална невронна верига, която отговаря за родителското поведение. „Бременността, раждането и кърменето активизират тази система при жените. Благодарение на това, младите майки по всякакъв начин се стремят да обезпечат безопасността на своето дете“, смята Рут Фелдман, автор на изследването и професор по психология в университета в Йейл.

„При бащите също има подобна стратегия на поведениe, но тя се проявява само ако те ежедневно прекарват време със своите деца. В този случай се активира „майчинската“ невронна верига“.

За да се определи разликата между активността на мозъка при бащите и майките, Фелдман и неговите колеги са изучили поведението на 89 двойки, които за пръв път са станали родители.

В тази група е имало както хетеросексуални, така и хомосексуални двойки. Изучаването на хомосексуалните двойки е позволило най-точно да се анализира как родителската роля на мъжа влияе върху неговото поведение и мозъчна активност.

„Такова явление не се наблюдава в света на животните, а при хората се е появило съвсем наскоро – откакто двама бащи сами възпитават детето си“, разказва Фелдман. В такава ситуация един от мъжете поема върху себе си водещата роля във възпитанието на детето – фактически ролята на майката.

Изследователите са наблюдавали поведението на родители, а също така са направили снимки на главния мозък, за да се определи кои области са най-активни. Те са открили значителни различия в работата на мозъка на майките и бащите.

При жените най-висока активност е била открита в областите на мозъка, отговарящи за емоциите – например, в областта на Амигдалата тя е била пет пъти по-висока, отколкото в аналогичната зона в мозъка на мъжа.

При мъжете най-активен се е оказал темпоралният дял на мозъка – участъкът, отговарящ за взимането на логически решения.

„Активността в областта на Амигдалата на главния мозък се повишава в зависимост от количеството време, прекарвано с детето, и може да достигне същото ниво, каквото е при майката“, добавя Фелдман.

По този начин мозъкът на мъжа един вид се адаптира към новата за него родителска роля. Колкото повече бащата е ангажиран в процеса на отглеждане и възпитание на детето, толкова по-силно се активира невронната верига в главния му мозък.

В главния мозък също така се усилват сигналите за производство на окситоцин, известен като хормона на стреса и на любовта. По думите на Фелдман, този хормон поддържа добрите взаимоотношения вътре в двойката, необходими за възпитанието на детето.

„Нивото на окситоцин е относително еднакво както при мъжете, така и при жените“, добавя Фелдман. Така на практика бащата може да стане майка, в случай на необходимост. Неговият мозък започва да работи по нови начин и това му дава възможност да поеме главната роля във възпитанието на детето. 

Кога мозъкът на бащата започва да работи като майчиния?
4.5 (90.43%) 69 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 22:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи