Кокоше яйце

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 15:51

Кокоше яйце

Акценти:

  • Кокоше яйце
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Източник на белтъчини

Свързани:

Птичите яйца се снасят от индивидите от женски пол. Различните видове птици снасят яйце различни форма, цвят и размер.
Кокошката снася по 1 яйце средно на всеки 24-26 часа.

Белите яйце се снасят от бели кокошки, а кафявите от червените или от тези с тъмен цвят. По хранителна стойност белите и кафявите яйца по нищо не се отличават.

Размерът на яйцата зависи от възрастта, теглото и породата на кокошката. Най-зрелите снасят най-големи яйца.

На техния размер оказват влияние и факторите на стреса – повишена температура в мястото за отглеждане, ограничено пространство, неправилно хранене и др.

Цветът на яйчения жълтък зависи от начина на хранене на кокошката. Естествените оцветители, които се добавят към храната, като например листенца от невен, правят по-наситен цвета на жълтъка.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 12.7 грама;
• Мазнини – 11.5 грама;
• Въглехидрати – 0.7 грама;
• Вода – 73.5 грама;
• Калоричност – 159 килокалории;

Кокоши яйца засищат и утоляват чувство за глад поради високата си калоричност – в 100 грама сурово яйце съдържа 157 килокалории. Вареното яйце съдържа почти 159 килокалории, а пърженото, без олио – 175 килокалории.

Кокоше яйце – полезни свойства

Кокошите яйца – единствената храна, която се усвоява от организма на 97-98%, практически не оставят токсини в червата.

Яйцата са богати на белтъчини, необходими за развитието и правилното функциониране на организма.

Кокошите яйца съдържат всички необходими на човека аминокиселини, макро и микроелементи – калций, калий, фосфор, магнезий, натрий, хлор, сяра, желязо, цинк, мед, йод, манган, хром, флуорид, мобилден, бор, кобалт.

Тази храна е богата на витамини от група В /В1, В2, В3, В6, В9, В12/ в нея се съдържат също и токоферол, аскорбинова киселина, холекалциферол, ретинол, аксерофтол, биотин и пр.

Яйченият жълтък е източник на витамин D – особено необходим за тези от нас, които прекарват малко време на открито /този витамин се синтезира в кожата на човека под действието на ултравиолетовата радиация/.

Витамин D способства за това калциевите соли да успеят да отложат в костните клетки и по този начин спомага за укрепването на костната тъкан.

Освен това в жълтъка се съдържа желязо – минерал, който е необходим на човек, за да се справи с умората и лошото настроение, както и да предотврати развитието на рак и сърдечно-съдови заболявания.

В него има още и лецитин необходим за нормализиране на функцията на черния дроб и на жлъчните пътища.

Това съединение /лецитин/ е и антисклеротично средство, което укрепва мозъчните функции и подобрява паметта.

Лутеинът, който се съдържа също в жълтъка, позволява да се избегнат проблеми, свързани с евентуално отслабване на остротата на зрението.

Холинът /витамин В4/, най-добрият източник на това вещество е именно яйченият жълтък, намалява риска от развитието на рак на гърдата – вероятността от поява на тумори намалява с 24%.

Поради това онколозите препоръчват на жените ежедневно да изяждат или да консумират с ястията по 2-3 яйца като начин за профилактика на рака на гърдата.

Белтъкът на яйцето е не по-малко полезен за човека, тъй като съдържа витамини от група В. Като цяло яйцата от кокошки съдържат всички незаменими аминокиселини и осигуряват на организма на човека 25% от дневно необходимите количества.

Въпреки всички полезни свойства с яйцата не трябва да се злоупотребява, тъй като излишъкът от белтъчини, който се наблюдава при консумация на големи количества яйца, е вреден за бъбреците – като въздейства на кръвообращението и вреди на здравето.

Кокоше яйце
4.5 (89.17%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 15:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи