Птичите яйца се снасят от индивидите от женски пол. Различните видове птици снасят яйце различни форма, цвят и размер.
Кокошката снася по 1 яйце средно на всеки 24-26 часа.

Белите яйце се снасят от бели кокошки, а кафявите от червените или от тези с тъмен цвят. По хранителна стойност белите и кафявите яйца по нищо не се отличават.

Размерът на яйцата зависи от възрастта, теглото и породата на кокошката. Най-зрелите снасят най-големи яйца.

На техния размер оказват влияние и факторите на стреса – повишена температура в мястото за отглеждане, ограничено пространство, неправилно хранене и др.

Цветът на яйчения жълтък зависи от начина на хранене на кокошката. Естествените оцветители, които се добавят към храната, като например листенца от невен, правят по-наситен цвета на жълтъка.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 12.7 грама;
• Мазнини – 11.5 грама;
• Въглехидрати – 0.7 грама;
• Вода – 73.5 грама;
• Калоричност – 159 килокалории;

Кокоши яйца засищат и утоляват чувство за глад поради високата си калоричност – в 100 грама сурово яйце съдържа 157 килокалории. Вареното яйце съдържа почти 159 килокалории, а пърженото, без олио – 175 килокалории.

Кокоше яйце - полезни свойства

Кокошите яйца – единствената храна, която се усвоява от организма на 97-98%, практически не оставят токсини в червата.

Яйцата са богати на белтъчини, необходими за развитието и правилното функциониране на организма.

Кокошите яйца съдържат всички необходими на човека аминокиселини, макро и микроелементи – калций, калий, фосфор, магнезий, натрий, хлор, сяра, желязо, цинк, мед, йод, манган, хром, флуорид, мобилден, бор, кобалт.

Тази храна е богата на витамини от група В /В1, В2, В3, В6, В9, В12/ в нея се съдържат също и токоферол, аскорбинова киселина, холекалциферол, ретинол, аксерофтол, биотин и пр.

Яйченият жълтък е източник на витамин D – особено необходим за тези от нас, които прекарват малко време на открито /този витамин се синтезира в кожата на човека под действието на ултравиолетовата радиация/.

Витамин D способства за това калциевите соли да успеят да отложат в костните клетки и по този начин спомага за укрепването на костната тъкан.

Освен това в жълтъка се съдържа желязо – минерал, който е необходим на човек, за да се справи с умората и лошото настроение, както и да предотврати развитието на рак и сърдечно-съдови заболявания.

В него има още и лецитин необходим за нормализиране на функцията на черния дроб и на жлъчните пътища.

Това съединение /лецитин/ е и антисклеротично средство, което укрепва мозъчните функции и подобрява паметта.

Лутеинът, който се съдържа също в жълтъка, позволява да се избегнат проблеми, свързани с евентуално отслабване на остротата на зрението.

Холинът /витамин В4/, най-добрият източник на това вещество е именно яйченият жълтък, намалява риска от развитието на рак на гърдата – вероятността от поява на тумори намалява с 24%.

Поради това онколозите препоръчват на жените ежедневно да изяждат или да консумират с ястията по 2-3 яйца като начин за профилактика на рака на гърдата.

Белтъкът на яйцето е не по-малко полезен за човека, тъй като съдържа витамини от група В. Като цяло яйцата от кокошки съдържат всички незаменими аминокиселини и осигуряват на организма на човека 25% от дневно необходимите количества.

Въпреки всички полезни свойства с яйцата не трябва да се злоупотребява, тъй като излишъкът от белтъчини, който се наблюдава при консумация на големи количества яйца, е вреден за бъбреците – като въздейства на кръвообращението и вреди на здравето.