Кортизон – топ 5 природни средства без странични ефекти, с които да го заместите

Мария
Написана от Мария май 16, 2016 21:03

Кортизон – топ 5 природни средства без странични ефекти, с които да го заместите

Акценти:

  • Рейши - кортизон
  • Артрит - джинджифил
  • Касис - противовъзпалително

Свързани:

Кортизонът е лекарствен препарат, който в дългосрочен план предизвиква странични ефекти, дори и сериозни. В някои случаи обаче след съгласуване с лекуващия лекар може да се замести с натурални средства, които имат същото лечебно действие, но и не и страничните му ефекти.

Лекарствените средства на основата на кортизона са много използвани за лечение на най-различни заболявания, и по-точно алергии, възпаления, проблеми със ставите.

Препаратът обаче е тежък и трудно се понася от организма, ако се налага да се приема продължително време и съответно последствията от употребата му обикновено са много неблагоприятни.

В някои случаи на по-леки заболявания или при не много сериозни случаи, може да се помисли за заместването му с някои натурални средства, но това може да се направи след одобрение от лекуващия лекар.

Когато е възможно, по-добре е употребата на кортизон да се избягва, тъй като може да предизвика сериозни странични ефекти, като най-честите са – подуване на корема, повишаване на стойностите на кръвното налягане и на захарта, раздразнителност, колебания в теглото, отслабване на имунния щит и други.

1. Касис

Най-известният и същевременно високо ценен натурален заместител на кортизона е касисът, като особено ефикасен е във формата за пречистване на кръвта, тоест екстрактът от плодовете на растението.

Различни изследвания показват, че касисът и кортизонът са с подобно действие, макар че със сигурност натуралното средство проявява ефектите си по-бавно.

Касисът намалява възпалителните изменения и модулира имунния отговор, особено в случаите на алергия.

2. Кардиосперум Халикакабум

За растението, Кардиоспермум Халикакабум, произхождащо от Индия, Южна Америка и Африка, е забелязано като натурален кортизон, защо има противовъзпалителен и антиалергичен потенциал, дължащ се на фитостеролите, съдържащи се в цъфтящите връхчета на растението и които се използват при производството на кремове и са изключително подходящи за тези, които имат чувствителна кожа и алергии и възпаления с различен произход, като екземите.

Разликата между екзотичното растение и кортизона е, че първото може да се използва за дълъг период от време, тъй като се понася много добре от организма.

3. Куркума

Куркуминът е най-важната активна съставка в куркумата, като проучванията върху нея са многобройни и резултатите са все по-окуражаващи.

Многократно се потвърждава, че това вещество има мощен противовъзпалителен ефект и най-вероятно е ефективна и срещу злокачествени процеси в организма.

Противовъзпалителната ефективност на това вещество се оказва много подобна на лекарствата като кортизон и фенилбутазон, особено в острата фаза на определени заболявания и разбира се без странични ефекти.

За да се проявяват терапевтичните ефекти обаче дозата трябва да бъде висока, и не е достатъчно просто да се приема с храната. И в този случай е необходима консултация с лекар.

4. Джинджифил

Някои изследвания показват, че и джинджифилът има противовъзпалителни свойства. Датско проучване сравнява употребата на екстракт от джинджифил и кортизон и ибупрофен при артрит.

Резултатите показват, че ибупрофенът няма ефект, докато кортизонът и екстрактът от джинджифил довели до подобряване на състоянието на участниците. Но пък при употребата на джинджифил, за разлика от кортизона, не се проявили странични ефекти.

5. Рейши

Вид гъба, която расте в Китай и Япония, но която през последните години е обект на различни изследвания, и днес вече е потвърден нейният противовъзпалителен, и заместващ кортизона ефект в някои случаи.

Кортизон – топ 5 природни средства без странични ефекти, с които да го заместите
4.5 (89.19%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 16, 2016 21:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи