Кожата – визитната картичка на храносмилателната система

Мария
Написана от Мария юли 8, 2015 10:25

Кожата – визитната картичка на храносмилателната система

Акценти:

  • Обири - кожни реакции
  • Храносмилателна система - кожа
  • Черен дроб - интоксикация

Свързани:

Заболяванията на храносмилателната система често водят до проблеми с кожата. Причините за сухота на кожата, акне, обриви, екземи и други кожни заболявания е възможно да се крият вътре в организма. Излекуването на основното заболяване обикновено води и до отстраняване на проблемите с кожата.

Кожата е огледалото на нашия организъм. Всякакви нарушения във функциите на вътрешните органи мигновено се отразяват и на състоянието на кожата. Лекарите дерматолози знаят, че дори и незначителни аномалии в органите на храносмилателната система водят до появата на различни обриви по кожата и до други проблеми.

Как кожата реагира на широкия спектър от заболявания на стомашно-чревния тракт?

Важно!

Акнето, мазната кожа, повишеното омазняване на косата, косопадът – всички тези симптоми е много вероятно да са свързани с хормонална дисфункция. Лечението им се извършва с хормонални препарати след предварително назначаване на изследвания.

Кожните симптоми на заболяванията на черния дроб

Нарушенията във функциите на най-голямата жлеза в човешкото тяло незабавно водят до проблеми с кожата. Най-често при заболявания на черния дроб кожата реагира по следния начин:

• Появяват се паякообразни капиляри или вени, чиито размери могат да достигат до 2 см. Най-често те се формират по лицето, ръцете, гърба и шията.

• Образуват се жълти петна или ксантоми, представляващи специфични образувания, формиращи се най-често по китките на ръцете, подмишниците, плешките, краката и клепачите.

• Поява на червеникави петна по дланите. Ако натиснете такова петно, то изчезва, но след това се появява отново.

Кожни проявления на заболяванията на червата

Нерядко възпалителните заболявания на червата и дисбиозата водят до развитието на алергични обриви, пигментации и други проблеми с кожата.

При прекомерен растеж на патогенната микрофлора в червата се отделят множество различни токсични вещества, попадащи в кръвта. Такава интоксикация води до появата на акне, обриви, сухота и други проблеми с кожата.

В някои случаи възпалителните заболявания на червата е възможно да доведат до появата на гангренозна пиодермия – болезнени язви най-често формиращи се по долните крайници.

Панкреасът и състоянието на кожата

Задстомашната жлеза е орган, който изпълнява изключително важни функции в организма. При нарушения в дейността на панкреаса често се развиват такива кожни заболявания като:

• Екзема, за която са характерни отоци по кожата и появата на малки мехурчета;

• Синдром на Тужилин – появата на червени „капчици“ в областта на гърдите, корема и гръбнака. Ако същевременно се обострят и някои чревни заболявания, то зоната на обрива обикновено се увеличава.

Както разбирате, заболяванията на кожата далеч невинаги са чисто дерматологичен проблем. Често причината се крие вътре в организма. На първо място в такъв случай е необходима правилна диагностика и назначаване на правилно лечение на причиняващото проблемите с кожата заболяване.

Важно!

При обриви и други реакции на кожата и лигавиците след приема на антибиотици може да се мисли или за алергична реакция или за интоксикация на черния дроб в резултат на действието на антибиотиците.

Затова е от изключително важност да не се приемат антибиотици, без да са предписани от лекар и още по-малко сами да си назначаваме такива.

Тъй като на първо място не сме наясно каква е причината за например продължителната хрема и/или болки в гърлото и отпадналост. Най-често през летните месеци това са различни видове риновируси, срещу които антибиотиците не действат.

Кожата – визитната картичка на храносмилателната система
4.5 (90.19%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 8, 2015 10:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи