Краве мляко без крави – как храната ще се промени завинаги

Мария
Написана от Мария април 25, 2015 07:47

Краве мляко без крави – как храната ще се промени завинаги

Акценти:

  • Биохакери - мляко без крави
  • 3D принтери - печатане на храна
  • Дрожди - производство на протеини.

Свързани:

След няколко години хранителната индустрия ще се промени до неузнаваемост. През август 2013 година в Лондон представили и изяли, първият в света хамбургер с отгледана в епруветка пържола.

Минимум неколцина компании се занимават с разработката на 3D-принтер за печатане на храна. Следващата стъпка е кравето мляко, за получаването на което няма да бъдат нужни крави. За биохакерския стартъп, който обещава създаването на изкуствено мляко, идентично на натуралното по вкус и състав, ще ви разкажем в настоящата статия.

Проектът по разработката на мляко, без да са необходими крави се нарича Real Vegan Cheese и принадлежи на калифорнийската компания Counter Culture Labs.

Неговата цел намира пълно отражение в неговото название – нейните основатели са биолог, химик, специалист по биоетика, клиничен психолог, счетоводител и бивш маркетинг специалист от Apple и те смятат да произвеждат сирене, в което напълно лишено от животински мазнини, от субстанции молекулярно идентични на естественото краве мляко.

Тези вещества, на свой ред, се получават от обикновени дрожди и последователни от гени, аналогични на тези, които в организма на животното отговарят за синтеза на млякото.

Теоретично може да се „копира“ не само краве мляко, но мляко на всеки бозайник – било то на кит или човешка кърма.

Колкото и странен да изглежда този, той е реалистичен, смята старшият наблюдател на Wired /американско списание за високи технологии/ Маркус Волзен – ние вече достигнахме точка, в която проникването в ДНК не е нито твърде сложно технически, нито твърде скъпо.

Според екипа на Real Vegan Cheese, те вече са изолирали 11 протеина, които ще послужат за основа за тяхното бъдещо сирене.

Следващата стъпка е да се вземат „изготвените по поръчка“ участъци от ДНК, в които е заложена информация за това, как се синтезират млечни протеини и как се смесват с пекарски дрожди. След това дрождите се поставят в биореактор /ферментатор/ в бульон от хранителни вещества и захар.

Това е технология, която човечеството използва от векове за производството на бира, само че в този случай специално модифицираните дрожди ще отделят не алкохол, а мляко.
В настоящия момент на етапа на съединяване на ДНК и дрождите се намират 10 от 11-те получени фрагменти и учените постепенно узнават дали тези микроби ще произведат млечни протеини.

Ако всичко това заработи, биолозите ще се изправят пред нови предизвикателства – да намерят вегетариански заместители на животинските мазнини и на лактозата, за да станат млякото и следователно сиренето и кашкавала да станат понастоящем вегански.

И много е важно, ще бъде ли този продукт такъв като истинското мляко, не само от химическа гледна точка, но и като вкус.

Въпреки това няма яснота, възможно ли е по принцип изкуствено да се възпроизведе млякото така, че то да бъде напълно идентично на натуралното – това е толкова сложна субстанция, че на учените и до сега не им е съвсем ясна.

Но професорът от Центъра за млечни продукти на Калифорнийския технологичен университет Рафаел Хименес-Флорес смята, че за биохакерите ще бъде достатъчно да дублират аминокиселинния състав на млякото и неговата калоричност – тогава от гледна точка на калоричността и питателността продуктът ще се получи неразличим от оригиналния.

На пазара, който още не съществува, вече има конкуренция.

През октомври 2014 година нов стартъп Muufri от Сан Франсиско получил от инвеститорите 2 млн. долара за разработването на мляко, без да са необходими крави. И продуктът се очаква да излезе на пазара още това лято.

Краве мляко без крави – как храната ще се промени завинаги
4.4 (88.57%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 25, 2015 07:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи