Лидери, зубрачи и изроди – какви социални роли получават учениците

Мария
Написана от Мария ноември 4, 2015 04:18

Лидери, зубрачи и изроди – какви социални роли получават учениците

Акценти:

  • Лидерство - начално училище
  • Социални роли - разпределение
  • Агресия - училищна йерархия

Свързани:

Елитната гимназия и поправителният дом слабо се различават, когато става дума за разпределение на социалните роли.

Колкото и да е задружен класът, колкото и да е добър – класният ръководител, винаги сред учениците има силни и слаби, тройкаджии и зубрачи, любимци на учителите и индивидуалисти.

Струва ли си да се безпокоим от това разслоение, може ли да се промени образът на детето в очите на неговите съученици и как да се научим правилно да го използваме.

Защо ролите не са равни?

Французинът Дидие Дезор преди 20 години публикувал резултати от експеримент върху плъхове, определящ социалните роли в колектива. 6 космати домашни любимци били сложени с клетка с малко езерце, като храната била сложена в частта, която е отделена от вода.

След известно време групата се разделила – 2 мишки просто чакали, когато другите 3 се върнели с храната, първите им я отнемали, а още една мишка отбивала нападенията на агресорите, сама плувала, за да достигне до храната и сама си я изяждала.

И така се случвало всеки път, дори и ако плъховете били десетки пъти повече.

Слушайки разказите на децата за разпределението на социалните роли в училище, човек започва да разбира смисъла на експеримента, проведен над плъховете.

Ситуацията се обостря с неравенството в обществото. За изравняване на социалното положение на родителите се въвежда училищна форма, която трябва да премахне границата между богати и бедни.

Но ситуацията не се промени, макар и на теория да би трябвало. Децата се стремят да се откроят, ако не с помощта на дрехите, то с модерните канцеларски принадлежности, обувки, раници и други скъпи аксесоари.

Но най-актуални са сега мобилните устройства – мобилни телефони, таблети и затова често се сблъскваме със следната ситуация – детето няма достатъчно пари за закуска, но пък за сметка на това има мобилен телефон или таблет от най-новия модел, чиято цена е на 1000 лева.

И всичко това, поради факта, че във всеки клас се образува нещо като елит, към който детето желае да принадлежи.

Често родителите си мислят,че детето попада в една или друга група именно, поради финансовото състояние на семейството си, но всъщност много по-силно влияят особеностите на неговата личност и характер.

Увереният в себе си, спокоен и независим, ако си спомним опитът с мишките, по-скоро ще стане, отколкото да бъда притискан и изнудван от другите или пък сам той някого да притиска и да се опитва по някакъв начин да подчинява.

А и колкото повече училищни характери, толкова по-сложна е училищната йерархия и толкова по-многообразно е разпределението на ролите.

Социалните роли практически са незабележими в началното училище, тъй като тогава учениците обръщат повече внимание на уроците и на игрите.

Но въпреки това се забелязва кое мнение се чува. Обикновено по-малко агресивно се разпределят ролите в учебния колектив, членовете на който учат заедно буквално от 1-ви клас.

Всеки знае кой е лидерът на класа, той не се самоутвърждава за сметка на по-слабите ученици, а те на свой ред не оспорват неговото върховенство.

Родителите трябва да забравят за идеята да създават някакъв образ на чедото си, който те биха искали.

Отстояването или промяната на ролята в очите на съучениците е възможна, но ако това се пожелае от самото дете по собствено желание.

И като заключение да посочим, че обикновено момчетата се борят за лидерството в класа.

Лидери, зубрачи и изроди – какви социални роли получават учениците
4.5 (89.09%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 4, 2015 04:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи