Липоидна некробиоза – причини, симптоми и лечение

Мария
Написана от Мария декември 15, 2016 15:57

Липоидна некробиоза – причини, симптоми и лечение

Акценти:

  • Липоидна некробиоза - биопсия
  • Терапия - противодиабетна
  • Дерматолог - диагноза

Свързани:

С термина липоидна некробиоза се обозначава рядко хронично кожно заболяване, възникващо в резултат на нарушения на метаболизма на въглехидратите и на мазнините в клетките.

Това е една от локализираните липозоиди, характеризиращи се с отлагане на молекули мазнини в областта на дермата, които процеси най-често се дължат на патология на колагена.

От това заболяване страдат обикновено хора в млада възраст – от 20 до 40 години, като голяма част от заболелите са жени.

Причини и механизми за развитие

Към ден днешен етиологията и патогенезата на липоидната некробиоза не са изяснени окончателно.

Изследователите предполагат, че в основата на заболяването са нарушения на микроциркулацията, до които се стига вследствие на невроендокринни изменения, циркулиращи в кръвта имунни комплекси и токсични вещества.

Повече от 75% от случаите тази патология се развиват при захарен диабет, тъй като диабетната макроангиопатия протича с нарушаване на организацията на съединителната тъкан и отлагане на гликопротеин по стените на кръвоносните съдове.

Терминът некробиоза означава нарушение на обмяната на веществата в клетката, предшестващи нейната некроза, тоест смърт.

При тази патология последица от процесите, описани по-горе, е отлагането на мазнини в клетките на засегната област.

Но дори при захарен диабет липоидната некробиоза не се развива толкова често, от това заболяване страдат само 4% от диабетиците.

Факторите, провокиращи развитието на липоидна некробиоза, са всевъзможни травми на кожата – изгаряния, порязвания, ухапвания от насекоми, наранявания и прочие.

Клинични проявления

„Любимо“ място на локализация на огнищата на липоидната некробиоза са коленете и стъпалата, но могат да се появят и по други части на тялото.

При дебюта на заболяването на кожата се появяват петна или възловидни образувания с червено-кафяв, жълто-кафяв и дори лилав цвят.

Границите им са ярки, формата – неправилна, или кръгла, повърхността – гладка, понякога се бели. Елементите на образуванията от обривите могат да са леко уплътнени.

С времето петната увеличават размерите си и се сливат едно с друго, образуват се плаки  с кръгла, овална или неправилна форма.

Центърът на всяка плака е оцветен в жълто-кафяв цвят или слонова кост, има гладка повърхност, но е леко вдлъбнат.

Периферната част на червено-синкавото или червено-кафявото, макар и незначително, все пак се издига над нивото на околните тъкани.

Достатъчно често на повърхността на тези образувания се визуализират множествена мрежа от кръвоносни съдове – телеангиектазии.

Петната лесно се травмират, като се образуват ерозии и продължително незаздравяващи рани.

Принципи на лечение

Основният фактор за липоидна некробиоза е захарният диабет, затова и най-спешните терапевтични мероприятия са диагностика и компенсация на това заболяване.

За тази цел пациентът се изпраща на консултация с ендокринолог, назначават се таблетки за сваляне на кръвната захар или инсулинови инжекции.

Заключение

Липоидната некробиоза е сравнително рядко хронично заболяване на кожата, причината на което е нарушаване на обмяната на веществата в клетките.

Възниква обикновено при хора, страдащи от захарен диабет, и се характеризира с отлагане на мазнини в кожата.

Диагностиката на тази патология не представлява трудност за дерматолога.

Още при прегледа може да заподозре диагнозата и пациентът да се изпрати на биопсия на засегнатите участъци на кожата и на консултация с ендокринолог.

Лечението включва ефективна противодиабетна терапия, препарати подобряващи микроциркулацията и обмяната на веществата в засегнатите клетки, а също и нанасяне на кортикостероидни мехлеми.

Заболяването не е заразно и не се предава по наследство.

Липоидна некробиоза – причини, симптоми и лечение
4.4 (88.89%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 15, 2016 15:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи