Любовта предпазва от болести сърцето и нервите

Калина
Написана от Калина февруари 18, 2015 16:09

Любовта предпазва от болести сърцето и нервите

Акценти:

  • Как влияе любовта върху здравето?
  • Помага ли любовта за защита от сърдечно-съдови заболявания?
  • Как се отразява любовта на невротичните хора?

Свързани:

Има много теории, които обясняват въздействието на нашите отношения върху състоянието на сърдечно-съдовата система, – казва д-р Джули Демп, кардиолог в института Vanderbita.

Повечето хипотези са на базата на факта, че женените хора, и тези, които имат силна и дълготрайна връзка, пушат по-малко, правят повече упражнения и са по-социално активни.

В живота им има по-малко стрес и безпокойство, те бързо отиват на лекар, когато имат проблем и обръщат повече внимание на профилактиката на заболяванията.

Едно скорошно проучване, проведено във Финландия, установи, че мъжете и жените, които са влюбени, имат значително по-малък риск от сърдечен удар, отколкото самотните хора.

„Има теория, че тялото на влюбените хора търпи неврохормонални промени, които имат положително въздействие върху организма като цяло, включително върху сърдечно-съдовата система,“ – обяснява Демп.

Причината за тези промени са хормоните, чието количество зависи от общото ниво на стрес. Изследванията показват, че хората, за които конфликтите и кавгите са ежедневие, са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Много често влюбените си подаряват кутия шоколадови бонбони и бутилка червено вино – това е идеалното решение, защото тези храни са полезни за сърцето. Шоколадът съдържа флавоноиди, които са антиоксиданти, и имат положителен ефект, включително върху сърдечно-съдовата система.

Концентрацията на флавоноиди е най-висока в тъмния шоколад, поради високото съдържание на какао. „Има връзка между употребата на черен шоколад и нормалното кръвно налягане, по-ниски нива на кръвната захар и подобряване на съдовия тонус,“ – каза д-р Демп.

Така че обичаш и да бъдеш обичан – това е препоръката на кардиолозите.

Любовта обаче помага не само за предпазването от заболявания на сърцето – психолози от университета в Йена и Касел установиха, че връзката може да има положително въздействие върху нервната система и личностното развитие на младите хора.

В изследването си, учените са били фокусирани върху личностни черти като невротизъм. „Невротичните хора са склонни към тревожност, несигурност и раздразнителост. Те също така имат склонност към депресия, ниско самочувствие и често недоволни от живота си като цяло, „- казва д-р Кристин Фин.

„Въпреки това, ние стигнахме до извода, че, ако тези хора са в една хармонична връзка, изпълнена с любов, те стават по-балансирани, а личността им – по-стабилна.“

В изследването са участвали 245 двойки на възраст от 18 до 30 години. С помощта на специални въпросници, изследователите анализирали нивото на невротизъм сред всички участници. Освен това, участниците е трябвало да изразят отношението си към различни ситуации, примери за които им давали учените.

„Тази част от експеримента е особено важна, защото невротичните хора по съвсем различен начин възприемат това, което се случва наоколо“ – обяснява Фин. Такива хора са склонни да тълкуват по-скоро двусмислено или негативно положения, които са положителни или неутрални.

Учените са установили, че проявите на невротизъм стават по-слабо изразени, когато човек е влюбен или има хармонична връзка. Много важна причина за това е взаимното доверие и подкрепа между партньорите, казва д-р Фин.

„Положителните емоции, получени чрез партньора, могат да променят не директно, но косвено хората. Те променят възприемането на света, „- каза тя.

По този начин, любовта ни помага да гледаме на живота с повече увереност, вместо веднага да видим нещата по негативен начин.

Учените са установили, че тези промени са характерни както при жените, така и при мъжете. „Разбира се, всеки реагира различно. Дългите и щастливи отношения имат много по-голям ефект, отколкото краткия романс, „- казва професор Франц Нейер.

Резултатите от това са важни не само за хората с високи нива на невротизъм, но също така и за тези, които страдат от депресия и тревожност. „Разбира се, личността е много трудно да се промени, но ние успяхме да докажем, че чрез любовта поне е възможно да се защити от негативния начин на мислене и съпровождащите го личностни разстройства“ – добавя д-р Фин.

Любовта предпазва от болести сърцето и нервите
4.6 (92.5%) 48 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 18, 2015 16:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи