Марихуаната „изтрива“ от мозъка токсичен протеин, виновник за Алцхаймера

Мария
Написана от Мария юли 1, 2016 15:44

Марихуаната „изтрива“ от мозъка токсичен протеин, виновник за Алцхаймера

Акценти:

  • Отлагане - амилоидни плаки
  • Възпаление - реакция
  • Рецептори - канабис

Свързани:

Откриха как активната съставка на марихуаната тетрахидроканабинол – ТХК, помага за премахването на токсичните наслагвания на амилоид бета протеин в мозъка, за който се смята, че е причина за прогресията на Алцхаймер.

Направеното откритие подкрепя резултатите от предходни изследвания, в рамките на които бяха намерени доказателства за защитните ефекти на карабиноидите, сред които и ТХК, при хора с невродегенеративно заболяване.

Въпреки че и други изследвания показват, че карабиноидите осигуряват защита срещу прогресията на симптомите на Алцхаймер, авторите на настоящото проучване вярват, че то е първото, което показва, че канабиноидите действат и на възпалението, и на натрупването на бета амилоид в нервните клетки, отбелязва Дейвид Шуберт от Института Солк за биологични науки в Калифорния.

Шуман и неговите колеги изследват как ТХК въздейства върху човешки неврони, отгледани в лабораторни условия, които са увредени от проявленията на болестта на Алцхаймер.

Съединението ТХК проявява своя ефект като преминава от белите дробове в кръвния поток, където се свързва с 2 типа рецептори, канабиноиден рецептор /КР/ 1 и 2, които се откриват по клетъчните повърхности на цялото тяло.

В мозъка тези рецептори са най-концентрирани в невроните, свързани с удоволствието, паметта, мисленето, координацията и представата за времето, и обикновено се свързват с клас липидни молекули, наречени ендоканабиноиди, които се произвеждат от организма по време на физическа активност, стимулирайки двупосочното клетъчно сигнализиране в мозъка.

Но ТХК могат да се свържат с тях по същия начин, а когато го направят, тези съединения объркват способността на мозъка да общува със самия себе си.

Това може да бъде за хубаво и за лошо, защото можете да забравите за нещо важно, но пък от друга страна ще се чувствате невероятно.

Но с натрупването на изследванията, анализиращи въздействието на ТХК върху човека, се установява, че чрез свързването на тези рецептори тези съединения могат да притежават и други свойства, сред които е и върху остаряването на мозъка, като подсказват на тялото да научи, че негови тъкани са изложени на токсични натрупвания, или плаки от белтъка – амилоид бета.

Не е ясно защо тези отлагания започват да се натрупват в мозъка, но изследванията показват, че това се дължи на възпаление в мозъчната тъкан, което допринася за тяхното разпространение и за формирането на неврофибриларни възли.

Така че ако може да се открие средство, което да облекчава възпалението в мозъка, и същевременно да стимулира тялото да изчисти натрупванията, може би учените ще са на правилния път на откриването на първото ефективно лечение на Алцхаймер.

Още през 2006-та година, учени от Изследователския институт Скрипс откриват, че ТХК потиска образуването на амилоидни плаки, като блокира ензима в мозъка, който способства за тяхното отлагане.

А сега новото проучване показва, че може да облекчи съществено и опасна възпалителна реакция от страна на нервните клетки, гарантирайки тяхното оцеляване.

Възпалението в мозъка е основна част от увреждането на мозъка при Алцхаймер, но винаги се е предполагало, че произхожда от имунно-подобни клетки в мозъка, а не от самите нервни клетки.

Когато учените се опитват да открият каква е молекулярната основа на възпалителния отговор на амилоид бета протеина, става ясно, че ТХК-подобни съединения, които клетките сами генерират може би участват в защитата на нервните клетки от загиване в резултат на възпалението и отлагането на амилоидни плаки.

Марихуаната „изтрива“ от мозъка токсичен протеин, виновник за Алцхаймера
4.4 (88.57%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 1, 2016 15:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи