Май – месецът, в който се раждат най-здравите хора

Мария
Написана от Мария юни 11, 2015 06:04

Май – месецът, в който се раждат най-здравите хора

Акценти:

  • Май месец - здрави хора
  • СДВХ - ноември
  • Физически упражнения - здраве

Свързани:

Учени от Колумбийския университет, САЩ, разработиха компютърен метод, с помощта на който да изследват връзката между месецът на раждането и рискът от развитие на заболявания.

Изследователи използвали създаденият от тях алгоритъм, за да проучат медицинските бази данни на град Ню Йорк и открили 55 заболявания, които са в корелация с месеца на раждане на човека.

Проучването показва, че хората родени през май са с най-нисък риск от развитие на заболявания, а тези през октомври с най-висок. Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието на Американската асоциация по медицинска информатика.

„Получените данни могат да помогнат за разкриването на нови рискови фактори, обуславящи развитието на различни заболявания“ – посочва един от съавторите на изследването Николас Тартонети, PhD, старши асистент по биомедицинска информатика в Медицинския център и в Института за научни данни към Колумбийския университет.

Изследователите планират да продължат проучването с данни от други населени места в САЩ и в чужбина, за проверят как резултатите варират в зависимост от смяната на сезоните и факторите на околната среда в съответните локации.

Предишни изследвания върху отделни заболявания като Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност /СДВХ/ и астма показвали предполагаема връзка между месеца на раждане и честотата, но по-мащабни проучвания не са предприемани.

Това всъщност и мотивира учените от Колумбийския университет да направят сравнение на 1688 заболявания с датите на раждане и медицинските данни на 1.7 милиона пациенти лекувани в Ню Йорк, в Презвитерианската болница между 1985 и 2013 година.

Проучването изключи повече от 1600 асоциации – тоест връзка месец на раждане и определена група болести и потвърди 39, за които има данни в медицинската литература.

Изследователите също така открили 16 нови асоциации, включващи 9 различни видове сърдечно-съдови заболявания, които са водеща причина за смъртност в САЩ. Учените извършват и статистически анализ, за да докажат, че 55-те болести, за които са открили, че са обусловени от месеца на раждане, не са установени случайно.

„Важно е да не се възлагат големи надежди на тези резултати, защото въпреки че открихме доста асоциации като цяло рискът от възникване на тези заболявания не е толкова голям,“ – доктор Тартонети.

„Рискът, свързан с раждането в конкретен месец е сравнително малък, в сравнение с такива променливи като хранителен режим и физически упражнения.“

Новите данни са в съответствие с предишни изследвания върху отделни заболявания. Например авторите на проучването са установили, че астмата е най-вероятно да се развие при бебета, родени през юли или октомври.

Проведено по-рано изследване в Дания пък показва, че рискът от развитие на това заболяване е най-висок през следващите месеци май и август, когато нивата на слънчевото греене в Дания са подобни на тези в Ню Йорк в периода юли и октомври.

А резултатите от настоящото изследване по отношение на СДВХ съответстват на проучване, проведено в Швеция и с най-висок риск от развитие на този синдром са бебета, родени през ноември.

Изследователите открили връзка между месеца на раждане и 9 типа сърдечно-съдови заболявания.

Хората, родени през март, са с най-висок риск от развитие на пресърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и нарушения на функциите на митралната клапа. 1 на всеки 40 случаи на пресърдно мъжете е възможно да е обусловен от месеца на раждане на човека.

Май – месецът, в който се раждат най-здравите хора
4.1 (82.86%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 11, 2015 06:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи