На границата – какво тласка младежите към самоубийство и как да ги спасим

Мария
Написана от Мария юни 15, 2016 11:19

На границата – какво тласка младежите към самоубийство и как да ги спасим

Акценти:

  • Очаквания - огромни
  • Психолог - необходимост
  • Самоубийство - младежи

Свързани:

Българската общественост бе потресена от опита за самоубийство на 21-годишна гимнастичка, част от националния отбор по художествена гимнастика, само едната случайност и голяма доза късмет спасиха живота на момичето, което скочи от 6-тия етаж, но за щастие се приземи върху храст, който на практика е причина да може тя да се спаси.

Няколко часа по-късно вече стана известно какво е най-вероятната причина за тази постъпка на младото момиче, което едва сега навлиза в живота – здравословен проблем – тежка травма на глезена, който е пречка на участието ѝ в Европейско първенство по художествена гимнастика в Израел.

Подобен опит за самоубийство се превръща в огромна трагедия за семейството, тъй като не всички младежи имат такъв случаен късмет, който да се окаже решаващ за тяхното оцеляване.

Проблемът се корени в това, че младите хора – в периода от 15 до 24 години много лесно се поддават на внушения и приемат това, което им се случва в живота твърде дълбоко и емоционално, както се е случило с младата гимнастичка.

Вероятно повечето от вас ще си кажат – какво пък толкова е станало, не е отишла на състезание сега, ще отиде следващият път.

Но за младото момиче едно такова неучастие е огромна трагедия, която не може да приеме и затова се решава на самоубийство, за да сложи край на мъките, на които е подложена.

Но за съжаление, психиката на тийнейджърите и на младите хора все още не е достатъчно зряла, за да са в състояние да осъзнаят, че всичко това, което те приемат като трагедия е само такава в техния ум, и с без това състезание – животът продължава.

В тази ситуация може би проблемът е и в натиска, който е бил оказван на момичето, най-вероятно от страна на родителите, това обаче са само предположения.

В момента няма информация дали близките на момичето са я укорявали, затова че се е контузила и съответно се е провалило. Но е възможно това да е само нейно отношение към невземането на участие в Европейското първенство в Израел.

Обикновено в рисковата група, предразположени към суицидално поведение, на което родителите трябва да обърнат внимание задължително.

В рисковата група са деца с психостеничен характер – тревожни, срамежливи, като в този случай очевидно не става въпрос за това описание.

Говорим за едно успешно момиче, което е достигнало ниво на спортна кариера до национален отбор, което е реализирало голяма част от мечтите.

Не може да става дума и за развитие на психиката на 13-14-годишно дете, което все още не може да осъзнае какво представлява смъртта и я разглежда като нещо романтично.

От друга страна психолозите поставят в рисковата група тийнейджърите на възраст от 15 до 24 години в рисковата група с повишена опасност от самоубийство, защото не осъзнават, че колкото и тежък да е бил един ден, на следващата сутрин слънцето ще изгрее отново и всичко ще започне отначало.

Но тук ситуацията е доста по-различна, тъй като професионалните спортисти още от ранна възраст се сблъскват с огромните очаквания на треньори, зрители и родители, които са съсредоточени единствено върху спортните постижения, а детската психика изобщо не е подготвена да поеме такова огромна натоварване.

И затова на всеки спортист му е необходим психолог постоянно, а не психиатър, както презрително обяви Нешка Робева по телевизията.

На границата – какво тласка младежите към самоубийство и как да ги спасим
4.5 (90.19%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 15, 2016 11:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи