Нашият организъм е самостоятелна и организирана система. Всяко нарушение в нея непременно се отразява и на нашата външност, поведение и дори поза за сън.

Как се променя позата за сън в зависимост от заболяването, от което човек страда?

Защо позата за сън се променя, поради съществуваща патология? Всичко е много просто, за да се облекчи физическият дискомфорт, човек може да приема неосъзнато удобни пози по време на сън. Когато болезнените усещания отминат, човек отново се връща към обичайната си поза.

Депресия, неврози, язва на стомаха, ниско кръвно – човек заема позата на зародиш – легнал е настрани, коленете са свити към тялото.

Шийна остеохондроза,ринит, синузит – човек лежи настрани, ръцете са под възглавницата му или под бузата.

Сърдечни заболявания – обикновено човек заспива по гръб, ръцете са над главата или като в положение на полуседнал, непременно се използват високи възглавници.

Проблемът е, че в такава поза притокът на кръв към сърцето се увеличава. Поради слабата работа на сърцето може да се наблюдава застой на кръвта в белите дробове, задух, затруднено дишане и т.н. За да заспи, човек заема вертикално положение, подлагайки си възглавница.

При повишено кръвно – човек обича да спи настрани.

При заболявания на гръбнака, на стомашно-чревния тракт – настрани в поза на зародиш и по корем. Тези пози помагат за разтоварване на гръбнака.

Нарушение на кръвообращението в краката, разширени вени – човек заспива по гръб, краката са свити в коленете. Тази поза също помага при поза умора на краката, тъй като увеличава кръвообращението на крака, тъй като подобрява циркулацията на кръв, сваля натоварването от сърцето и вените.

Проблеми с черния дроб, бъбреците и захарен диабет – обикновено човек заспива на левия край.

Бронхит – спане по гръб, ръцете са широко разтворени над главата. Благодарение на тази поза протича вентилация на белите дробове.

Защо е важно да се заспива в правилната поза?

Неправилните пози могат да притиснат гръбначните артерии, които хранят мозъчните тъкани, развива се хипоксия или кислороден глад.

В периодите на кислороден недостиг, мозъкът може да удържи само 5-10 минути, бъбреците и черният дроб няколко часа. Гръбначните артерии трябва да се пазят.

Как не се препоръчва да се спи?

Сънят на високи възглавници и по корем – най-вероятно сигнализира за шийна остеохондроза, инсулт.
Сънят по корем, шията е усукана, притиска се гърлото и сънната артерия.

Затруднява се дишането, нарушава се кръвообращението и храненето на мозъка с кислород. Също се притиска и гръдният кош, белите дробове не могат да се напълнят с въздух. Тази поза в зряла възраст може да доведе и до смърт.

По корем с повдигнати нагоре ръце – може да се развие синдром на брахиоплексуса, когато нервните окончания и кръвоносните съдове се свиват, заради мускулите на раменете.

Също могат да изтръпнат и да оттекат ръцете.
В седнало положение – разтягат се дисковете между прешлените, оттича и боли шията. На твърда повърхност – физиологическите извивки в областта на шията, гръбнака или кръста могат да се нарушат.

С течение на времето дисковете могат да се деформират, като се развие остеохондроза.

Без възглавници – деформация на шийните дискове и остеохондроза.

Правилна поза за сън

Спане настрани, кога:

• Главата и гръбнакът са на една линия, възглавница или одеяло между краката трябва да има задължително.
• Ръцете трябва да са под нивото на раменете, а не под възглавницата.