Най-накрая откриха истинската причина за болестта на Крон

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 08:15

Най-накрая откриха истинската причина за болестта на Крон

Акценти:

  • Болест на Крон - наследственост
  • Тестове - допълнителни
  • Покритие - микроорганизми

Свързани:

Страхотна новина за хората, за които лечението на това заболяване е истинско мъчение.

Хората с болестта на Крон познават много добре неприятните симптоми, но лекарите не могат да кажат каква е основната причина за развитието на чревното възпалително заболяване.

Повечето експерти подозират, че е резултат от атакуване от имунната система на здрави клетки, погрешно стимулирана от бактериите в стомашно чревния тракт.

Сега, ново проучване идентифицира специфични гъбички и 2 бактерии, които да имат основен принос за развитието на болестта при повечето хора.

Сред стотиците видове бактерии и гъбички, обитаващи червата, може да се каже, че 3 от тях са идентифицирани като свързани в значителна степен с болестта на Крон.

Предходни проучвания са установявали, че Е.коли допринася за симптомите на заболяването, но това е първото проучване, което показва, че бактерията Serratia marcescens и гъбичката Candida tropicalis също участват в развитието на патологичния процес.

За болестта на Крон допринасят и други фактори – номер 1 – това е генетиката и номер 2 – е околната среда, което включва и това, с което човек се храни.

Проучването се приема за достоверно, тъй като се сравняват хора, страдащи от чревното възпалително заболяване, както със здрави хора, които нямат нищо общо с тях, така и с техните членове на семейството, които нямат болест на Крон.

Това е важно, защото членовете на семейството споделят гени, обща среда на живот и храна, и учените успели изолират какво разграничава микробиомите на болните от Крон и техните най-близки, които не страдат от тази болест.

Изследователите анализирали фекални проби от 20 пациенти с Крон и 28 здрави хора от 9 различни семейства, като 21 пациенти от 4 различни семейства нямали болен от Крон в родата.

Установило се наличие на Е.коли и Сератия марцешенс и Кандида Тропикалис при участниците, страдащи от болестта на Крон – като количествата на тези микроорганизми били значително повече, отколкото при техните роднини, които нямали здравословни проблеми.

Изследователите провели допълнителни тестове, за да проверят какво се случва, когато 2 бактерии и гъбички си взаимодействат.

Заедно организмите образували тънко, мазно покритие от микроорганизми, които можели да се прикрепят към различни органи на тялото, тоест и към червата, което вероятно би причинявало същия тип възпаление, познато при хората с болестта на Крон.

По-добри възможности за лечение

Лекарите предписват различни лекарства, които помагат за намаляване на възпалението, причинено от болестта на Крон и за намаляване на симптомите.

Но откриването на нови методи за лечение е важно, защото хронично възпаление в стомашно-чревния тракт създава предпоставки за развитие на язви, фистули и нарушаване абсорбцията на хранителните вещества, както и силни болки и много силна умора.

В някои случаи се налага и хирургично лечение. А също болестта на Крон увеличава риска от рак на дебелото черво и други здравословни проблеми като анемия, остеопороза и чернодробно заболяване.

Благодарение на ново откритие, учените направиха голяма крачка към разработването на по-добри възможности за лечение на заболяването.

Една от възможностите е пробиотик с правилния микс от добри бактерии, които контролират патогенните, предизвикващи симптомите на болестта на Крон.

Също се създава възможност за разработването на лекарства, които ще попречат на взаимодействието на тези 2 вида бактерии и гъбичка, и така възпалителните изменения ще изчезнат.

Най-накрая откриха истинската причина за болестта на Крон
4.4 (88.36%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 08:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи