Най-здравите хора в света ядат страшно много въглехидрати

Мария
Написана от Мария март 26, 2016 05:50

Най-здравите хора в света ядат страшно много въглехидрати

Акценти:

  • Япония - въглехидратна диета
  • Хранителни продукти - високо качество
  • Препоръки - ограничаване

Свързани:

В хранителния режим на японците, продължителността на живота на които е една от най-високите в света, преобладават оризът и оризовите спагети.

Традиционната японска диета, богата на въглехидрати, но съдържаща малка мазнини, е „виновна“ за това, че жителите на японските острови средно живеят дълго и най-важното – в добро здраве.

Това заключение направили изследователи от Националния център по обществено здраве в Токио, чийто научен труд е публикуван в авторитетно британско медицинско издание.

Съгласно данните на американските разузнавателни служби – ЦРУ, японците по очаквана продължителност на живота за 2015-та година се намират на 2-ро място в света – след жителите на Монако.

Същевременно нивото на затлъстяване сред населението е около 3.5%, докато в САЩ е 35%, а у нас според различни оценки – около 20%.

Група японски учени след анализ на данните за начина на живота и на хранене на 80 хиляди жители на японските острови на възраст 45-75 години установили следните доста изненадващи факти за нас като европейци – тези хора нямат основания да се оплакват от влошено здраве – те не боледували от рак, нямало инсулти, не се наблюдавала исхемична болест на сърцето или хронични заболявания на черния дроб.

Здравните показатели на тези хора били наблюдавани в продължение на 15 години, същевременно под внимание били вземани и следните фактори – пол, възраст, индекс на телесната маса, ниво на физическа активност.

След многогодишните наблюдения учените достигнали до следното доста интересно заключение – колкото по-стриктно участниците в изследването следвали японските национални препоръки за хранене, толкова по-дълго те живели, и толкова по-нисък бил при тях рискът от настъпване на смърт, вследствие на обостряне на сърдечно-съдово заболяване, и на първо място от инсулт.

Ако трябва да бъдем по-конкретни, тези, които се придържали към традиционното хранене най-строго, били с 15% по-нисък риск в сравнение с тези, които се хранели както дойде.

Действащите японски национални диетични препоръки, приети през 2005-та година, отразяват кулинарната история на страната и предлагат високо потребление на зърнени, соеви продукти и на морски дарове.

Те са представени като пумпал или обърната пирамида, показваща колко от едните или другите ястия е необходимо да се изяждат на ден за поддържане на нормална физическа активност.

Като напитка на японците се предлага да пият обикновена вода или чай. Но в традиционното меню на японците преобладават ястията на основа на зърнени култури – орис, хляб, оризови спагети.

Предполага се, че на ден японците трябва да изяждат от 5 до 7 такива порции такива богати на въглехидрати ястия.

На второ място са ястията от зеленчуци – 5-6 порции дневно, след това са богатите на белтъци – месо, риба, морски дарове, яйца и соеви продукти – 3-5 порции дневно. Най-малко японците ядат плодове и млечни продукти – 2 пъти дневно.

През 2010-та година в препоръките е внесена поправка – Министерството на здравеопазването на страната на изгряващото слънце посъветвало японците да ограничат приема на въглехидрати до 50-65%, и да се постараят освен бял ориз да включат в диетата си и по-полезния и питателен кафяв ориз.

Японската въглехидратна диета е ефективна що се отнася до цялостното здраве на нацията, защото съчетава уникална комбинация от 3 фактора – високо качество на хранителните продукти, ниско съдържание в тях на вредни мазнини и физическа активност. Освен това японците ядат и много морски дарове, съдържащи полезните и незаменими омега-3 мастни киселини.

Най-здравите хора в света ядат страшно много въглехидрати
4.5 (89.04%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 26, 2016 05:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи