Един от най-важните и необходимите елементи на ефективността – любов.

Ефективността може да се определи като резултативност + високо КПД – по-малко усилия – повече резултати + съхранение на хармонията във всички сфери на живота. Така че за да е ефективен един човек задължително трябва да обича това, което прави.

Любовта – това е нещо като противоположност на контрола, който е строго и системно нещо. А любовта е най-продуктивната емоция. В нея – целият спектър е от положителни емоции. Радост, удоволствие, въодушевление, вдъхновение, творчество.

Любовта прави живота да изглежда пълноценен, да има смисъл.

Ако човек прави това, което обича – на него му израстват крила. Производителността му се увеличава със стотици пъти. Той просто не забелязва отминаващото време. Нараства и ефективността.

Но има и още един важен момент. Не просто човек да прави това, което обича. А да се научи да обича това, което е нужно и правилно да прави.

Да обича това, което има. Това е изключително важно. Тогава животът става интересен, изпълнен с любов. Животът става радостен и щастлив.

Съществува основно правило на любовта – необходимо е човек да умее да призовава.

Как да извикваме любовта?

Първо с определен ход на мисълта. Трябва да я намираме в това, което правим, в това, което ни харесва.

В САЩ правят следното, за да намират винаги любовта в това, което правят – конгресмените, топ мениджърите имат стена на радостта.

Цял набор от снимки, дипломи, грамоти. Снимки на любимите хора – на близки, на приятели, семейни портрети. Те могат също да стоят и на работното им място.

Не по-далеч са наградите и призовете на този човек. Всички негови заслуги и успехи. Така се получава и стена на славата – човек си стои на работното място, заглежда се към стената и се радва.

Любовта осигурява максимална ефективност. Това е енергия, емоционално състояние, победа и радост. Трябва да се научим да управляваме тази енергия.

За любовта от научна гледна точка

Нещо като наркотик и вече има и научни потвърждения. През 2010 година американски антрополози провели изследване, в което взели участие 17 американци и 17 китайци, които били в сериозна връзка повече от година.

На доброволците били показвани снимки на техните любими, а също и фотографии на непознати хора, като по време на преглеждането им бил направен скенер на главата с цел регистриране на мозъчната активност.

Когато доброволците гледали снимките на своите партньори, била наблюдавана мозъчна активност в същите зони, които отговарят за формирането на всевъзможни зависимости, сред които и наркотична.

Освен това в състояние на влюбване в организма на човека се отделят същите тези хормони, както и при прием на кокаин – допамин, окситоцин, адреналин, антидиуретичен хормон.

Любов от пръв поглед

• Съгласно определението е силно, страстно и мощно чувство на любов към човек след час познанство, като се случва само с тези, които вярват в нея;
• Повече от половината, които вярват в нея, са се убедили в нейното съществуване от собствените си преживявания;
• При 55% от тези, които са влюбили от пръв поглед, връзката им е стигнала до сватба;
• Само 25% от двойките, които са се влюбили от пръв поглед, и след това са сключили брак, след това са се развели. Този показател е значително по-нисък от статистическия.