Ново изследване показва ползите от добрите мазнини

Калина
Написана от Калина юли 24, 2015 10:08

Ново изследване показва ползите от добрите мазнини

Акценти:

  • Кои са добрите мазнини?
  • Каква е разликата между наситените и ненаситените мазнини?
  • Защо е добре да консумираме мазнини?

Свързани:

Голяма част от мазнините са отговорни за увеличаване на нивата на холестерола, запушване на артериите и повишаване на телесната маса. Въпреки че е трудно за вярване съществуват различни видове мазнини, които имат влияят върху функциите на човешкото тяло.

В началото на 80-те години, много хората започват да се интересуват от мазнините и да ги избягват, като ги смятат за враг на здравословното хранене. Днес все повече продукти с ниско съдържание на мазнини или пълна липса на такова са достъпни в магазините за хранителни стоки. Известно време всички мазнини са се смятали за вредни, но по-нататъшни изследвания са доказали, че има и такива, които са полезни за организма.

Полезни ли са храните, които съдържат малко мазнини?

Тези продукти се задържат дълго време на пазара и са търсени от много потребители. През годините са се появили много други популярни диети, дори някои като режима на Аткинс, които изключват въглехидратите, въпреки това все още няма ограничения по отношение на приема на всички видове мазнини. Дори днес много хора се опитват да премахнат мазнините от начина си на хранене, когато е възможно.

Интересното е, че въпреки че нискомаслените диети са много популярни, по-голям процент от хората в Щатите страдат от наднормено тегло. Причината за това не се дължи на ниското съдържание на мазнини. Днес приемът на мазнини е много понижен, докато количеството на излишните мазнини по тялото се е увеличило.

Трябва да знаете, че мазнините не са вредни за тялото

Всъщност те са жизнено важен хранителен елемент и трябва да присъстват в нашата диета, защото изпълняват редица основни телесни функции. Участват в усвояването на витамини като А, D, E и K и помагат да се поддържа здрава кожата и косата.

Всъщност много мазнини са полезни за тялото. Въпреки че хората се опитват да елиминират мазнините от диетата си, когато искат да понижат теглото си или се опитват да „се хранят по-здравословно, всъщност това се оказва грешка. „Добрите мазнини“ предпазват от сърдечни болести, поява на диабет и затлъстяване.

Кок да разграничим добрите от лошите мазнини?

Най-лошите и вредни мазнини за човешкия организъм са транс-мазнините. Те се срещат в малки количества в някои естествени храни, но по-голямата част от тях са добавени изкуствено към хранителните продукти.

Транс-мазнините се създават, чрез добавяне на водород към растителното масло, което е по-известно като частично хидрогенирано растително масло. Тази съставка се среща често в редица хранителни продукти, ако отделите време да прочетете етикета. Това е често срещана съставка в преработените храни, защото помага да се удължи срока им на годност. За съжаление е много нездравословна и трябва да се избягва, когато е възможно.

Наситените мазнини също се смятат за вредни, но може да ги употребявате в малки количества. Естествено се съдържат в говеждо месо и млечните продукти. Всъщност някои изследвания показват, че наситените мазнини не са толкова вредни, колкото предполагаме. През 2010 г. „American Journal of Clinical Nutrition“ анализира редица проучвания, в които не се открива връзка между консумацията на наситени мазнини и сърдечни болести или инсулт.

Мазнините, които се смятат за полезни са мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини. Мононенаситените мастни киселини (MUFAs) помагат за понижаване на холестерола, доказва проучване, публикувано в „American Medical Association Journal“ (JAMA). Ниското съдържание на въглехидрати в диетата, която е богата на MUFAs може да намали кръвното налягане и риска от поява на сърдечно-съдови заболявания.

Полиненаситените мазнини влияят на ниските нива на холестерола и намаляват рисковете от болести на сърцето. Омега-3 мастните киселини са вид полиненаситени мазнини, които според много експерти предпазват сърцето от болести.

Ново изследване показва ползите от добрите мазнини
4.4 (88.48%) 66 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 24, 2015 10:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи