Няколко неща, които могат да съсипят усмивката ви

Калина
Написана от Калина септември 22, 2015 17:23

Няколко неща, които могат да съсипят усмивката ви

Акценти:

  • Как да имаме хубава усмивка?
  • Как да имам снежно бели зъби?
  • Как да поддържаме зъбите си здрави?

Свързани:

Здрави зъби, здрава усмивка?

Вашата усмивка е едно от най-големите ви предимства, така че е нормално да искате тя да продължава да сияе. Но дори и редовно да си миете зъбите, да използвате конци и да посещавате зъболекаря си два пъти в годината, то това може да се окаже, че не е достатъчно. Ето няколко неща, които могат да се отразят пагубно на зъбите и венците ви и така да затъмнят красотата на вашата усмивка.

Спортни и енергийни напитки – през последното десетилетие спортните напитки се превърнаха в нещо доста популярно, но те не са толкова добри за вашите зъби. Научни проучвания са открили, че pH нивата в много спортни напитки могат да доведат до ерозия на зъбния емайл поради високото съдържание на киселинни компоненти в тях, които могат да износят покритието на зъбите. Освен това, тези напитки най-често съдържат голямо количество захар, която действа подобно на храна за произвеждащите киселини бактерии, които се задържат в междузъбното пространство и така водят до появата на кариеси.

Бутилирана вода – чешмяната вода често съдържа флуорид – около 60% от хората в Съединените американски щати приемат флуорид с водата, която пият. Обаче, повечето бутилирани води съдържат по-малко флуорид отколкото е препоръчително за доброто орално здраве на устната кухина. Обикновено, ако се съдържа във водата, това е отбелязано на етикета. Флуоридът прави цялостната структура на зъбите по-издръжлива към гнилостни процеси и спомага за реминерализацията, която спомага за неутрализирането на минимални щети по зъбите още преди те да са станали видими. Учените са единодушни, че най-добрият източник на флуорид е приемът му от чешмяната вода.

Диабет – диабетът намалява телесната издръжливост срещу инфекции, така че рискът от заболяване на венците е по-голям. Регулирането и следенето на нивата на кръвната ви захар може да помогне да предотвратите това.

Диабетът е директно свързан с пародонталните заболявания, така че редовното посещение при зъболекаря и грижата да следите нивата на триглицеридите и холестерола ви да са винаги в нормални граници е изключително важно. Диабетът също така не позволява на тялото да набави нужния му инсулин, което допълнително увеличава риска от заболяване на венците.

Тютюн – при пушене зъбите ви пожълтяват, но тютюнът може да бъде далеч по-вреден от това. Употребата на тютюн под каквато и да е форма може да навреди на венците и зъбите ви сериозно по различни начини. Той може да причини рак на гърлото, белите дробове или устата и да доведе дори до смърт. Освен това, катранът в тютюна образува лепкав слой върху зъбите, който приютява бактерии, които произвеждат киселини и така създават дразнещи токсини и предизвикват раздразнение и възпаление на венците и гниене на зъбите.

Вино – тези хора, които употребяват вино, трябва да бъдат нащрек. Редовното пиене на вино може да наруши здравината на зъбния емайл. Киселинността на виното може да разруши структурата на зъбите и както червените, така и белите вина могат да доведат до петна по зъбите. И при все това, не е нужно да се отказвате от редовната си чашка вино, за да спасите усмивката си.

Ерозията на емайла се получава тогава, когато виното е в постоянен контакт със зъбите. Така че отпивайте на малки глътки и след като приключите, изплакнете устата си с вода.

Няколко неща, които могат да съсипят усмивката ви
4.5 (90%) 48 глас[а]

Калина
Написана от Калина септември 22, 2015 17:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи