Опасни мисли – тъга или клинична депресия

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2018 20:58

Опасни мисли – тъга или клинична депресия

Акценти:

  • Разстройство - опасни мисли
  • Утешения - развитие
  • Правила - общуване

Свързани:

Депресията, съпровожда с мисли за самоубийство – това е много опасно състояние. И когато виковете за помощ не се чуват от другите, рискът от извършване на самоубийство нараства с пъти.

Как да различим лошото настроение, за подобряването на което помага гледането на добра комедия, от клиничната депресия, когато болният се нуждае от сериозна психологическа помощ?

Колко опасни са мислите за самоубийство по време на депресия?

Мислите за слагане на край на живота идват не само на психично болен човек. За самоубийство могат да мислят хора, преживели тежка психологическа травма, или които са под постоянен силен стрес.

За щастие, в подобни случаи обикновено инстинктът за самосъхранение взема връх, затова вероятността от летален изход не е голяма. Най-важното е в труден момент с болния да бъдат близки или приятели, които да му помогнат да преживее състояние на депресия.

В отделни случаи появата на маниакални мисли за самоубийство става едно от проявленията на психическо разстройство под название невроза на маниакалните състояния.

Те се появяват в съзнанието на болния покрай неговото желание и не му дават покой.

Човек се опитва да се сражава с опасни мисли, но не всеки път е в състояние да се справи.

Затова при необходимост лечението на такива състояния се провежда с използване на медикаментозни методи и немедикаментозни средства.

Много по-сериозно е, когато фаталните мисли станат признаци на депресия или на други психологически патологии. В този случай вероятността от тяхната реализация е доста висока, затова трудно ще се мине без неотложна лекарска помощ.

Симптоми, а също и признаци на депресия

Опасното състояние на депресия на практика постоянно се съпровожда с чувство на отчаяние, безполезност на собственото съществуване, а също и усещане за вина пред най-близките.

Именно в състояние на депресия някои хора стигат до умозаключението, че слагането на край на живота е правилен вариант на изход от създалото се положение. А също и единствен начин за прекратяване както на психологически, така и на физически дискомфорт.

Мислите за извършване на самоубийство са най-тревожните признаци на депресия.

Почти 90% от болните, реализирали мисъл за извършване на самоубийство, са били с тежка форма на депресия или други психични разстройства.

И обратното, слагат край на своя жизнен път почти 15% от хората, които страдат от тежка форма на депресия и не получават своевременна помощ.

Съществува мнение, че на тази стъпка те се решават 4-5 години след появата на първите признаци на психическо разстройство.

Появата на опасни мисли не е изключена при хора, които страдат от недълбоко депресивно разстройство, а също и болните, преминали курс на лечение при това заболяване.

Изненадващо е, но рискът от извършване на самоубийство нараства при прием на антидепресанти, които повишават активността на болния.

Най-голямата опасност се състои в това, че на другите хора им се струва, че болният сякаш се е оправил.

Правила за общуване с болен в състояние на депресия

Наличието на гореизброените симптоми е признак, че болният е с тежка депресия, и нейното развитие не трябва да се игнорира. На първо място, трябва да се подобри общуването с болния, да се попита какви са плановете за бъдещето му.

„Не се разстройвай, всичко ще се оправи” – казваме на болен човек с депресивно разстройство. За съжаление, подобни утешения не само не помагат, но и напротив влошават положението.

Опасни мисли – тъга или клинична депресия
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2018 20:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи