Всеки трети жител на планетата е заразен с един или друг вид паразит, и буквално всеки поне веднъж в своя живот е бил заразен с хелминт.

Бременността по никакъв начин не намалява и не увеличава вероятността от заразяване с едно или друго заболяване, но именно през този период на живота хелминтозите са опасни.

Сред бременните са широко разпространени следните болести, предизвикани от паразити:

Именно тези заболявания се откриват в 99% от случаите на хелминтози при бременност.

По-рядко се открива описторхоза, трихенолоза, шистосомоза, аскаридоза, токсокароза и др.

Симптоми, сигнализиращи за наличие на паразити в организма при бременност

Симптомите са аналогични при токсикоза, затова да се заподозре глистна инвазия при бременност не е толкова просто. В повечето случаи при хелминтози на фона на бременност се откриват и следните симптоми:

 • Повишено образуване на слюнка – хиперсаливация;
 • Гадене, повръщане;
 • Болка в корема – независимо от храненето;
 • Болки в областта на сърцето;
 • Припадъци;
 • Обриви по кожата;

При някои жени се наблюдава постоянно понижение на артериалното налягане при бременност – хипотония.

В редица случаи може да се наблюдава транзиторна треска.

Обикновено гореизброените симптоми са свързани с процесите на жизнената дейност на паразитите в човешкия организъм.

Изменения в организма, предизвикани от паразити

Заселвайки човешкия организъм, паразитите живеят в него по своите правила, внасяйки изменения във функционирането на органите.

 • Понижава се съпротивляемостта на организма, жената е предразположена към инфекциозни заболявания;
 • Нарушава се съсирваемостта на кръвта в резултат на изменения на ензимната функция на черния дроб. При жените, заразени с паразити, в следродилния период по тази причина се развиват кръвотечения, несвързани с акушерската патология;
 • Развива се хиповитаминоза;
 • При някои видове хелминтно заразяване се развива анемия, вследствие на хронична микрокръвозагуба – анкилостомоза, стронгилоидоза, трихоцефалоза;
 • В резултат на въздействие на продуктите от жизнената дейност на паразитите върху нервната система при някои бременни се развива упорита артериална хипертония през цялата бременност;

Хелминтозите оказват токсично въздействие не само върху организма на майката, но и на развиващия се плод.

Така например, изследванията, проведени върху лабораторни животни, показват, че при експериментално заразяване с аскаридоза и трихинелоза, потомството на заразените женски изоставало в развитието.

Хелминтозите оказват токсично въздействие не само на организма на майката, но и на развиващия се плод.

Така например, изследванията, проведени от лабораторни животни, показват, че при експериментално предизвикана трихенилоза, потомството на заразените женски изоставало в развитието, пороците в развитието, а също загивало в началните срокове на гестация.

Бременност и аскаридоза

Аскаридоза е едно от най-разпространените паразитни заболявания сред населението в зряла възраст. Възбудител е червеят аскарида, отнасящ се към групата на нематодите – кръглите червеи. Заразяването става по хранителен път чрез немити ръце, зеленчуци и плодове.

Ларвите на аскаридите мигрират по кръвоносните съдове. При попадане в белодробните съдове и въздухоносните пътища, при бременната е възможно развитие на пристъпи на бронхиална астма.

Локализацията на паразитите в черния дроб и жлъчните пътища може да доведе до спонтанни аборти или преждевременно раждане.

Ентеробиоза при бременни

Ентеробиоза е глистна инвазия, широко разпространена сред децата. Възбудител е малкият кръгъл червей е острица. Ентеробиозата също е чест спътник на бременността.

Особеност на тази глистна инвазия е способността на остриците да изпълзяват от правото черво за отлагане на яйцата в перианалната област. При жените остриците могат да стигнат до влагалището, предизвиквайки вулвовагинити.