Опасните последствия на Алцхаймер гена са видими още в детска възраст

Мария
Написана от Мария юли 14, 2016 11:31

Опасните последствия на Алцхаймер гена са видими още в детска възраст

Акценти:

  • Алели - риск
  • Хипоталамус - обем
  • Умствени способности - различия

Свързани:

Някои гени увеличават риска от болестта на Алцхаймер. Страничните ефекти на повечето тях, и по-точно на алипопротеин Е, са видими още в детска възраст, показват проучвания.

Генетичните рискове са само един от факторите, които могат да увеличат или намалят персоналната вероятност човек да се разболее от Алцхаймер, като обуславящ фактор е възрастта и фамилната анамнеза.

Симптомите на ранното проявление на болестта след 30-годишна възраст са редки и представляват по-малко от 5% от разболелите се, а по-късното развитие, след 65 години, е най-често срещано.

Новото проучване разкрива, че проявлението на гена на Алцхаймер алипопротеин Е може да се наблюдава още преди 20-годишна възраст.

АРОЕ генът, разположен в хромозома 19, има най-голямо влияние върху риска от развитие на болестта на Алцхаймер след 65-годишна възраст. Всеки човек има 2 копия на този ген, по един, наследен от всеки родител, и има 3 често срещани форми – или алели, сред които са:

APOE ε2 – най-рядко срещаната форма, която осигурява слаба защита срещу невродегенеративното заболяване.
APOE ε3 – най-често срещаната форма, която въздейства върху риска от болестта.
APOE ε4 увеличава риска от невродегенеративната патология до 4 пъти с по 1 копие от ε4 алела и с 10 пъти, ако е с 2 копия.

Изучаването на тези гени още в детска възраст може да помогне за намиране на начин за предотвратяване на заболяването.
Има 6 възможни APOE генни варианти.

Предишни изследвания показват, че хората с варианти ε4 на гена са в по-голяма степен предразположени към развитие на Алцхаймер, отколкото тези с вариантите ε2 и ε3. Смята се, че вариантът ε4 може да бъде фактор в 20-25% от случаите на болестта.

Проучването на тези гени при малки деца може да даде ранни индикации за това, кой е изложен на риск от деменция в бъдеще и дори да спомогне за разработване на начини за предотвратяване появата на заболяването или поне да се постигне отлагане на неговото начало.

Линда Чанг, авторът на изследването, от университета на Хавай в Хонолулу.
В проучването биват включени 1187 деца на възраст между 3 и 20 години, които не са имали проблеми с мозъчното развитие или други проблеми с такъв произход, които биха да повлияят на умственото им развитие.

На децата бил направен скенер на мозъка, генетични тестове, и също така трябвало да решават тестове за мисловни умения и памет.

APOE ε4 се открива при около 10-15% от населението. В сравнение с децата с варианти ε2 и ε3, при тези с ε4 били наблюдавани различия в областите на мозъка, които често са засегнати от болестта на Алцхаймер.

Хипоталамусът, за който е известно, че е областта на мозъка, която помага за регулиране на емоциите, ученето и паметта, беше почти 5% по-малък при деца с генотип ε2ε4, отколкото при тези с генотип ε3ε3.

Децата с този генотип са имали по-слаба памет и умствени способности. А тези, които наследили 2 копия от алелите на ε4 имали на скенера се виждал по-неясно хипоталамуса, което е признак за неговата не толкова добра структурна цялост.

Тези открития всъщност по-скоро отразяват по-малкия обем и по-бързия спад на обема на тази мозъчна структура при хора в напреднала възраст, които са с ген ε4.

За момента обаче няма разработен метод, който да предотврати развитието на Алцхаймер, ако се открие още в детска възраст.

Опасните последствия на Алцхаймер гена са видими още в детска възраст
4.4 (88.89%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 14, 2016 11:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи