Оригване на развалени яйца – ето за какво сигнализира

Мария
Написана от Мария май 25, 2016 16:33

Оригване на развалени яйца – ето за какво сигнализира

Акценти:

  • Народни средства - сварени яйца
  • Сода за хляб - ефективна
  • Диагностика - медицинска терапия

Свързани:

Освен че проблемите със здравето не носят нищо добро, така и някои от тях могат да поставят човек в неловко положение. Нежеланото оригване е едно от тези неприятни проявления.

А ако е и с миризма на развалени яйца? Отблъскващо, потискащо състояние, както за самия човек, така и за хората, които са около него. Какъв е произходът на това ароматно оригване?

Защо оригването е с миризма на развалени яйца?

Най-често е по вина на застой в стомашно-чревния тракт. При нормален процес на храносмилане, след като храната попадне в устата, в организма се активира механизмът на нейната преработка в определена последователност.

Образува се стомашен сок, активизира се мускулната система, започва разграждането на храната. При нарушена функция, макар и на един от съставните части в преработката на храната се случва застой.

Това води до началото на процес на ферментация и гниене на храната, резултат от които е отделянето на сероводород. Именно това съединение придава на оригването миризма на развалени яйца.

Сероводородът се образува при разграждане на белтъците, както от нормалната чревна флора, така и от бактериите, и по-точното на чревна ламблия, хеликобактер и др.

Кога е необходим гастроентеролог?

При здрав човек процесът на оригване се случва рядко и е без специфична миризма. Ако се случи еднократно, особено след обилна мазна печена храна, тогава няма за какво да се безпокоите.

Често ароматното оригване се появява след преяждане с бързо приготвена храна, яйца, месни продукти. В такъв случай трябва само да преразгледаме хранителния си режим, и повече няма да се повтори.

Но ако оригването с миризма на развалени яйца ви безпокои постоянно, това вече е патология, която е признак на заболяване на стомашно-чревния тракт и изисква спешно медицинско изследване.

При най-малкия дискомфорт, проява на други съпътстващи отклонения, задължително трябва да се направи консултация с гастроентеролог.

Оригването като симптом на заболяване

Освен че е неприятно само по себе си, то сигнализира и за здравословни проблеми. Миризмата на развалени яйца при оригване е симптом на различни заболявания, сред които са:

• Стомашна диспепсия – лошо храносмилане, ленив стомах. За това отклонение също е характерно гадене, тежест в стомаха, подуване на корема и др.
• Гастрит, язва – оригването на развалени яйца е симптом на тези заболявания. Обикновено възниква след пореден прием на храна и носи временно облекчение. Може да се съпровожда както със запек, така и с гадене, повръщане, болки на гладен стомах. Възпалението на лигавицата влияе на понижаването на секреторната функция, което води и до оригване с неприятна миризма.
• Панкреатит – признак за наличие на проблем с образуването на ензимите, а също и за слаба перисталтика и други нарушения;

Диета и народни средства при лечение на оригване на развалени яйца

Ако възникнат и се обострят хроничните заболявания, което води до оригване с неприятна миризма, първо човек трябва да се прегледа.

Лечението на зловонно оригване предполага непосредствено лечение на болните органи и на патологичните процеси. Необходима медицинска терапия може да назначи само квалифициран специалист след проведена диагностика.

Препоръчва се и диета, като се ограничи употребата на яйца, а също и храни с повишено съдържание на сяра – бобови, тестени изделия от всички видове.

Могат да се използват и подръчни народни средства, сред които:

• Вода и сода за хляб – само половин чаена лъжичка сода в чаша вода помага за отстраняване на дискомфорта;
• Черупка от сварени яйца – стриват се прах и се приемат по половин чаена лъжичка дневно;

Оригване на развалени яйца – ето за какво сигнализира
4.6 (91.11%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 25, 2016 16:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи