Освен че проблемите със здравето не носят нищо добро, така и някои от тях могат да поставят човек в неловко положение. Нежеланото оригване е едно от тези неприятни проявления.

А ако е и с миризма на развалени яйца? Отблъскващо, потискащо състояние, както за самия човек, така и за хората, които са около него. Какъв е произходът на това ароматно оригване?

Защо оригването е с миризма на развалени яйца?

Най-често е по вина на застой в стомашно-чревния тракт. При нормален процес на храносмилане, след като храната попадне в устата, в организма се активира механизмът на нейната преработка в определена последователност.

Образува се стомашен сок, активизира се мускулната система, започва разграждането на храната. При нарушена функция, макар и на един от съставните части в преработката на храната се случва застой.

Това води до началото на процес на ферментация и гниене на храната, резултат от които е отделянето на сероводород. Именно това съединение придава на оригването миризма на развалени яйца.

Сероводородът се образува при разграждане на белтъците, както от нормалната чревна флора, така и от бактериите, и по-точното на чревна ламблия, хеликобактер и др.

Кога е необходим гастроентеролог?

При здрав човек процесът на оригване се случва рядко и е без специфична миризма. Ако се случи еднократно, особено след обилна мазна печена храна, тогава няма за какво да се безпокоите.

Често ароматното оригване се появява след преяждане с бързо приготвена храна, яйца, месни продукти. В такъв случай трябва само да преразгледаме хранителния си режим, и повече няма да се повтори.

Но ако оригването с миризма на развалени яйца ви безпокои постоянно, това вече е патология, която е признак на заболяване на стомашно-чревния тракт и изисква спешно медицинско изследване.

При най-малкия дискомфорт, проява на други съпътстващи отклонения, задължително трябва да се направи консултация с гастроентеролог.

Оригването като симптом на заболяване

Освен че е неприятно само по себе си, то сигнализира и за здравословни проблеми. Миризмата на развалени яйца при оригване е симптом на различни заболявания, сред които са:

• Стомашна диспепсия – лошо храносмилане, ленив стомах. За това отклонение също е характерно гадене, тежест в стомаха, подуване на корема и др.
• Гастрит, язва – оригването на развалени яйца е симптом на тези заболявания. Обикновено възниква след пореден прием на храна и носи временно облекчение. Може да се съпровожда както със запек, така и с гадене, повръщане, болки на гладен стомах. Възпалението на лигавицата влияе на понижаването на секреторната функция, което води и до оригване с неприятна миризма.
• Панкреатит – признак за наличие на проблем с образуването на ензимите, а също и за слаба перисталтика и други нарушения;

Диета и народни средства при лечение на оригване на развалени яйца

Ако възникнат и се обострят хроничните заболявания, което води до оригване с неприятна миризма, първо човек трябва да се прегледа.

Лечението на зловонно оригване предполага непосредствено лечение на болните органи и на патологичните процеси. Необходима медицинска терапия може да назначи само квалифициран специалист след проведена диагностика.

Препоръчва се и диета, като се ограничи употребата на яйца, а също и храни с повишено съдържание на сяра – бобови, тестени изделия от всички видове.

Могат да се използват и подръчни народни средства, сред които:

• Вода и сода за хляб – само половин чаена лъжичка сода в чаша вода помага за отстраняване на дискомфорта;
• Черупка от сварени яйца – стриват се прах и се приемат по половин чаена лъжичка дневно;