Овулаторен синдром – какво е важно да знаете

Мария
Написана от Мария юни 24, 2015 07:52

Овулаторен синдром – какво е важно да знаете

Акценти:

  • Овулаторен синдром - същност
  • Най-чести симптоми
  • Орални контрацептиви - изписване

Свързани:

Дърпащите болки и оскъдните течения в средата на менструалния цикъл – това са проявления на овулаторния синдром, с които поне веднъж в живота си се е сблъсквала всяка втора жена.

С какво е свързано това възникване, как да се борите с него и от какво има нужда да се опасявате?

Както повечето от нас знаят овулацията е, образно казано, излизането на яйцеклетката на яйчника в коремната кухина. При нормални условия този процес протича в женския организъм ежемесечно, приблизително 14 дни преди началото на менструацията, като най-често незабележимо.

Но понякога през този период жената изпитва неприятни усещания, които е прието да се смятат за симптоми на овулаторния синдром.

Овулаторен синдром – симптоми

С какво се проявява овулаторния синдром? По време на овулация жената е възможно да усеща, внезапна остра или спазматична болка в долната част на корема. Затова болезнените усещания могат да бъдат локализирани вдясно или вляво – в зависимост от това от кой яйчник излиза яйцеклетката.

Болките могат да се разпространят в областта на пояса, кръста или в слабините и да се усилва при активно физическо натоварване, рязка промяна на положението на тялото и при полов акт. В тези дни болезнените усещания могат да се съпътстват – или да се появяват самостоятелно, с необилни кървави течения от влагалището.

Освен това някои жени усещат слабост, рядко може да възникне гадене и дори повръщане.

Съществуват множество теории относно причините за появата на овулаторния синдром, но повечето специалисти предполагат, че те са обусловени от пукането на доминантен фоликул, в който всъщност се намира яйцеклетката – понякога този процес е възможно да е действително болезнен.

Появата на секрети или течения се обяснява с това, че поради пукането на фоликула част от яйцеклетката се инактивира, нивото на женските полови хормони се понижава, а лигавицата на матката се „отлепва“.

Нормално ли е това?

Поставянето на диагноза „овулаторен синдром“ се прави само от гинеколог, тъй като описаните по-горе симптоми е възможно да са признак на други заболявания, включително и на такива, които изискват спешна хирургична интервенция.

Именно поради това посещението на гинеколог в такъв случай е задължително – лекарят назначава изследване – обикновено това е ултразвукова диагностика на органите на малкия таз, и дава направление за определяне на хормоналния фон в различните дни от цикъла, за да се убеди, че жената е здрава.

Проявлението на овулаторния синдром е прието да се счита индивидуалната особеност на женския организъм, „нормална патология“, която всъщност не изисква специфично лечение.

„Обикновено за премахване на болката е достатъчно да се приеме някакво болкоуспокояващо и да се сложи топъл компрес на корема. Теченията при такива случаи са много оскъдни и за справянето с тях е по силата на превръзки с добра хигроскопичност“ – коментират експерти.

В дните на овулацията се препоръчва ограничаване на физическата активност, а също и в никакъв случай да не се вдигат тежести.

Ако терапията не помага

Следва да се отбележи, че гореописаната, силно е да се каже терапия, не помага на всички.

В случай, че болките са прекалено силни и дори са с мъчителен характер, лекарят гинеколог може да назначи прием на орални контрацептиви – те напълно потискат активността на яйчниците, в резултат на което овулация не настъпва и болките и теченията изчезват.

Овулаторен синдром – какво е важно да знаете
4.7 (93.33%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 24, 2015 07:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи