Дърпащите болки и оскъдните течения в средата на менструалния цикъл – това са проявления на овулаторния синдром, с които поне веднъж в живота си се е сблъсквала всяка втора жена.

С какво е свързано това възникване, как да се борите с него и от какво има нужда да се опасявате?

Както повечето от нас знаят овулацията е, образно казано, излизането на яйцеклетката на яйчника в коремната кухина. При нормални условия този процес протича в женския организъм ежемесечно, приблизително 14 дни преди началото на менструацията, като най-често незабележимо.

Но понякога през този период жената изпитва неприятни усещания, които е прието да се смятат за симптоми на овулаторния синдром.

Овулаторен синдром - симптоми

С какво се проявява овулаторния синдром? По време на овулация жената е възможно да усеща, внезапна остра или спазматична болка в долната част на корема. Затова болезнените усещания могат да бъдат локализирани вдясно или вляво – в зависимост от това от кой яйчник излиза яйцеклетката.

Болките могат да се разпространят в областта на пояса, кръста или в слабините и да се усилва при активно физическо натоварване, рязка промяна на положението на тялото и при полов акт. В тези дни болезнените усещания могат да се съпътстват – или да се появяват самостоятелно, с необилни кървави течения от влагалището.

Освен това някои жени усещат слабост, рядко може да възникне гадене и дори повръщане.

Съществуват множество теории относно причините за появата на овулаторния синдром, но повечето специалисти предполагат, че те са обусловени от пукането на доминантен фоликул, в който всъщност се намира яйцеклетката – понякога този процес е възможно да е действително болезнен.

Появата на секрети или течения се обяснява с това, че поради пукането на фоликула част от яйцеклетката се инактивира, нивото на женските полови хормони се понижава, а лигавицата на матката се „отлепва“.

Нормално ли е това?

Поставянето на диагноза „овулаторен синдром“ се прави само от гинеколог, тъй като описаните по-горе симптоми е възможно да са признак на други заболявания, включително и на такива, които изискват спешна хирургична интервенция.

Именно поради това посещението на гинеколог в такъв случай е задължително – лекарят назначава изследване – обикновено това е ултразвукова диагностика на органите на малкия таз, и дава направление за определяне на хормоналния фон в различните дни от цикъла, за да се убеди, че жената е здрава.

Проявлението на овулаторния синдром е прието да се счита индивидуалната особеност на женския организъм, „нормална патология“, която всъщност не изисква специфично лечение.

„Обикновено за премахване на болката е достатъчно да се приеме някакво болкоуспокояващо и да се сложи топъл компрес на корема. Теченията при такива случаи са много оскъдни и за справянето с тях е по силата на превръзки с добра хигроскопичност“ – коментират експерти.

В дните на овулацията се препоръчва ограничаване на физическата активност, а също и в никакъв случай да не се вдигат тежести.

Ако терапията не помага

Следва да се отбележи, че гореописаната, силно е да се каже терапия, не помага на всички.

В случай, че болките са прекалено силни и дори са с мъчителен характер, лекарят гинеколог може да назначи прием на орални контрацептиви – те напълно потискат активността на яйчниците, в резултат на което овулация не настъпва и болките и теченията изчезват.