Диетолози от цял свят твърдят, ако желаем да отслабнем успешно и ефективно, трябва да броим калории.

Но за свалянето на килограми са важни не само обемите храна.

Не по-малко значение има и качеството.

Сред правилните храни за стройна фигура специално място заемат пълнозърнестите макарони.

Смята се, че именно те помагат да сваляне на ненужните килограми и същевременно предотвратяват йойо ефект.

Пълнозърнестите макарони за отслабване - по какво се отличават от обикновените?

Обикновените макаронени изделия най-често се приготвят от брашно от висок клас, произведено от меки сортове зърно.

Докато традиционната италианска паста се произвежда от брашно от сортове твърда пшеница. Ето защо макароните не са забранени за средиземноморска диета.

Още по-полезни за фигурата са пълнозърнестите макарони.

За отслабване пълнозърнестите макарони са предпочитане по ред причини.

За тяхното приготвяне се използва брашно от определен вид.

При производство зърното се смила, но не се минава през сито.

Това е причината и в полученото брашно да остават и частици от зародиша.

Благодарение на минималната обработка на суровината в макаронените изделия от този вид се запазват много ценни вещества.

Освен пшеница за основа на пастата се използва ръж, царевица, овес, ечемик и някои други видове зърнени.

За получаване на брашно от определен сорт, използвано за обикновени макарони, мляното зърно се пресява през сито.

Големината на отворите на това сито определя сорта на продукта.

В зависимост от сорта брашно, макаронените изделия могат да се отнасят към първия, втория и най-високия клас.

И фидето, спагетите от обикновено пшенично брашно – това винаги са източници на лесноусвояеми въглехидрати.

Докато продуктите от пълнозърнесто брашно съдържат сложни въглехидрати, бавни.

Пълнозърнестите изделия могат да се различат не само по надписа на опаковката, но и по цвета, по-тъмни са от макароните от обикновените сортове пшеница.

Ако сравняваме продуктите от цяло зърно с обикновени спагети, то гликемичният индекс на правилните ще е 32, а на обикновените – 40 единици.

Има и други важни различия, които са важни за хората, които се опитват да отслабнат:

• Магнезий – 30 мг, в обикновените само 18 мг;
• 2-5 пъти повече витамин В, сравнението със стандартните спагети и фиде;
• Повече витамин Е – 0.3 мг срещу 0.06 мг при обикновените;

• Желязо – 1 мг срещу 0.5 мг при обикновените;
• Растителни влакна – 3% срещу 1.7%;

• Мазнини – 0.5% срещу 1% в обикновените;
• Калоричност – 120 калории на 100 грама срещу 160 калории за същото количество;

Полза от пълнозърнести макарони по време на диета

Известно е, че от пълнозърнестите храни не се пълнее.

А точно обратното, помагат ни да станем по-стройни, да намалим риска от развитие на затлъстяване.

В диетичното меню е добре да включим и макарони, за да се справим с глада, но и да не навредим на фигурата.

Препоръчително е да се използват като алтернатива на макароните от бяло брашно.

Пълнозърнестите макарони са наистина полезна за здравето и фигурата храна.

За разлика от обикновените спагети, пасти и фиде, те не са празни въглехидрати.

Продуктите, произведени от нерафинирано брашно, съдържат въглехидрати, аминокиселини, витамин Е, от група В, растителен белтък, желязо, магнезий, калий и други ценни вещества.

Отслабването с макарони от твърди сортове пшеница е приятно.

Съдържащите се в тях белтъчини се отличават със своята питателност, дълго се смилат, затова и няма нужда от междинно хранене.